Silikonski implanti i dojenje

Devojke koje se interesuju za povećanje grudi gotovo uvek me pitaju da li će implanti kasnije uticati na dojenje. Odgovor je da ne utiču, bilo da su postavljeni ispred ili iza pektoralnog mišića, jer u oba slučaja ne dolazi do oštećenja mlečne žlezde niti do prekidanja njenih izvodnih kanalića (duktusa).

silikoni implanti dojenje

Takođe, važna je činjenica da sa novim tipovima implanta nikad u mleku neće biti nadjeni ni najmanji tragovi silikona je su današnji implanti u formi stabilnog gela i ne „cure“, čak ni kad im eventualno pukne ovojnica.

Drugo važno pitanje tiče se estetskog izgleda grudi sa implantima posle dojenja. Da li će se one opustiti tokom i posle dojenja?

Zanimljiva studija obavljena je prošle godine u SAD i obuhvatila je 120 pacijentkinja sa implantima koje su kasnije ostale trudne. Jedna polovina je bebe hranila veštačkom hranom, a druga je dojila. Godinu dana po porodjaju ili po prekidu dojenja radjena su merenja dojki i – nije bilo statistički značajne razlike u obliku i veličini grudi kod žena koje su dojile u odnosu na one koje nisu.

Zaključak studije je da sve promene koje se grudima dese tokom trudnoće, porodjaja i dojenja posledica su same trudnoće, a ne nastaju zbog mehaničkog akta dojenja. Dojke se povećavaju zbog porasta nivoa hormona koji uzrokuju povećavanje mlečnih žlezda i početak laktacije. Kad se delovanja hormona prekinu i njihov nivo se vrati na normalu (porodjaj, prekid dojenja) grudi se smanjuju i opuštaju, nestaje njihov volumen, a zaostaje višak kože.

Utehe radi, sve studije koje su se bavile oblikom grudi tokom trudnoće i dojenja, pokazale su isto, bilo da su grudi sa implantima ili bez njih. Dakle – dojenje ne čini da grudi budu rastegnute, opuštene ili viseće , uprkos uvreženom urbanom mitu.

Ova informacija trebala bi da malo „opusti“ devojke koje su uradile povećavanje grudi i da učini da bez imalo straha doje svoje bebe, bez bojazni da će njihov savršen izgled po završetku dojenja biti narušen .

Naravno, ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete mi se obratiti putem e-mail-a ili putem Facebook-a

2 comments to “Silikonski implanti i dojenje”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. jovana - 24.03.2014. Одговори

  Imam jedno pitanje, ugradila sam implatante u grudima, proslo je oko 4 meseci, i imam 25 godina. Koliko treba vremena da prodje da bi ostala trudna…pozdrav

  • drmaljkovic - 24.03.2014. Одговори

   Ukoliko možete, sečekajte još 2-3 meseca da se kapsula učvrsti, ali ako ste već trudni nema razloga da trudnoću prekidate. Grudi se , ipak,mogu korigovati, šta god da im se desi tokom trudnoće 🙂

   Puno pozdrava!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.