Šta je melanom

autor teksta : savetilekara.rs

Koliko često imate običaj da sebe posmatrate u ogledalu? A koliko često svoju kožu? Pratite li redovno promene na njoj?

 

Žene obično gledaju bore na licu , strije i celulit , ali često zanemare neke druge promene . Muškarci obično bace samo letimičan pogled na sebe u ogledalu. Tako da je prvo i osnovno u životu samopregled kože, jer ona je jedan od naših najznačajnih organa i potrebno je da bude zdrava. Pošto nas štiti od spoljašnje sredine može da bude i pod njenim štetnim uticajem, pre svega pod lošim uticajem sunca i UV zračenja koji ne doprinose samo starenju kože , opekotinama već i mogu transformisati ćelije kože u ćelije raka. Ovaj tekst je posvećen jednom od najzloćudnijih tumora uopšte.
Melanom nastaje od melanocita-ćelija kože koje proizvode melanin ( to su ćelije koje stvaraju crnu boju kada se sunčate ). Kod žena obično se pojavljuje na nogama, a kod muškaraca na licu i na trupu. Inače promene mogu nastati na bilo kojem delu tela, a mođe nastati i malignom transformacijom mladeža.

Promene mogu biti raznolike od smeđih mrlja sa tamnijim crnim vrhovima, preko malih lezija na koži koje imaju iskrzane ivice i delove koji mogu biti različitih boja crvenih , plavih , crnih. …Ako nastaje od mladeža, obično mladež promeni boju , oblik , može da krvari. Ako se dijagnostikuje na vreme , postoje značajne šanse za izlečenje.

Šta je bitno u celoj ovoj priči?
Najbitnija je preventiva. S’ obzirom da melanom može da nastane kao posledica izlaganja sunčevoj svetlosti , odnosno štetnom dejstvu ultravioletnog zračenja , neke opšte preporuke su da izbegavate sunčanje između 10 h i 17 h, stavljajte zaštitne kreme sa visokim faktorom, ne koristite solarijum, i da redovno kontrolišete svoju kožu. To se posebno odnosi na ljude koje imaju dosta mladeža (više od 25), na one koji su imali ili imaju u porodici osobu obolelu od raka kože , takođe na one koji su imali opekotine od sunca , kao i na one koje su svetlije puti i boje kose i očiju.

Danas postoji metoda kojom mogu da se uoče mikroskopske promene na koži , a zove se dermatoskopija. Kožna promena se premaže alkoholom , uljem ili vodom i onda se posmatra ručnim dermatoskopom ( stereomikroskopom , kamerom) i bukvalno pošto funkcioniše kao mikroskop , ova metoda omogućava da one strukture koje nisu vidljive golim okom postanu vidljive. Ukoliko vam je neki mladež sumnjiv ili na to posumnja dermatolog obratite se plastičnom hirurgu radi njegovog uklanjanja i slanja preparata na analizu.

Zato čuvajte svoju kožu , treba vam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.