Zašto su mi grudi razmaknute?

Česta želja pacijentkinja koje planiraju povećanje grudi je da im implanti ne budu postavljeni  daleko jedan od drugog, jer je veliki razmak izmedju dojki nešto po čemu se impanti mogu prepoznati. Zašto onda ne približimo implante i ne uklonimo taj razmak?

 

Implanti prave dramatičnu razliku u izgledu grudi. Oni popunjavaju i preoblikuju tkiva, dajući željenu veličinu, oblik i konzistenciju grudima. Zašto onda postavljamo implante na oko 4 cm jedan od drugog. Zašto ostavljamo taj razmak, kada je očigledno da je želja većine pacijentkinja da grudi budu približene, zbog čuvenog dekoltea.

Odgovor ne staje baš u jednu rečenicu.  Najpre, implante planiramo da traju godinama, a ne samo leto ili dva. Poznato je da se posle izvesnog vremena na grudima počnu pojavljivati nabori oko implanta, čuveni „rippling“. On je naročito čest kod veoma mršavih devojaka koje izaberu implante veće zapremine, te je implant neposredno pod kožomU želji da tu pojavu sprečimo ili bar odložimo pokušavamo da ostavimo što više grudnog mišića u donje unutrađnjem kvadrantu dojke, tako da imamo sloj tkiva više koji pokriva implant. Cena koju to nosi je blago razmaknut implant, ali je korist mnogostruko veća.

Drugi razlog je još problematičniji. Silikonski implanti se pomeraju u svom ležištu. Ukoliko su postavljeni iznad mišića ili je mišić potpuno presečen može se desiti da se implanti dodirnu. Tada nastaje estetski loše stanje nazvano „simastija“. U vreme pre poliuretanskih implanta ovo je bila komplikacija koja se lečila u dva akta, vadjenjem implanta, pauzom od 6 ili više meseci i ponovnom operacijom i ubacivanjem novih, uz nošenje posebnog grudnjaka za razmicanje. Sve ovo nije bilo naroćito uspešno, i bilo je noćna mora za devojke koje su ovo prođle. Sada se taj problem, sa masovnijom upotrebom poliuretanskih implanta malo lakše koriguje, ali zahteva hirurga sa velikim iskustvom u radu sa poliretanskim implantima.

Naravno, ova tema mogla bi biti mnogo šire razmatrana, ali su ovo samo osnovne stvari i dobro je znati sve ovo pre odluke o povećanju grudi, a naročito pre zahteva za što manjim razmakom izmedju implanta.

Ukoliko imate još pitanja možete mi se obratiti putem emaila i Facebooka.

2 comments to “Zašto su mi grudi razmaknute?”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Bojana - 08.01.2019. Одговори

  Dobro veče
  Razmišljam o uvecanju grudi ali zbog moje vegeterijanske ishrane imam manjak željeza .
  Zanima me da li neposredno pre operacije je dovoljno da primim infuziji ili je neophodno čekati.
  Tablete ne mogu da podnesem i sa njima je dosta duži oporavak.
  Unapred hvala!

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Одговори

   Poštovana,
   bolja opcija bilo bi davanje gvoždja venski koje bismo započeli nekih 4 nedelje pre operacije. Imajte u vidu da infuzije gvožđa mogu dugo trajati, u zavisnosti od samog preparata i propisanog režima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.