Abdominoplastika i liposukcija – dobitna kombinacija

Abdominoplastika je operacija kojom uklanjamo višak kože i masnog tkiva sa stomaka. Iako je efikasna, u poslednje tri godine često je dopunjujemo i liposukcijom regija koje su van domašaja ekscizije i tako dobijamo još bolji izgled, naglašavanjem struka i smanjivanjem „gornjeg stomaka“.

uvecana-slika

Čuveni „tummy tuck“ je operacija koju plastični hirurzi sa uspehom obavljaju dug niz godina. Njen značaj je danas naglašen povećanjem broja pacijenata koji su izgubili puno kilograma i koji imaju višak kože na stomaku, kao i činjenicom da žene nakon porođaja žele da za što kraće vreme izgledaju kao pre trudnoće, da se reše strija, rastegnute kože i razmaknutih trbušnih mišića.

Ukoliko se tokom abdominoplastike ne radi liposukcija pacijenti se ponekad pitaju zašto im je „gornji stomak“ otečen nakon operacije. U stvari, taj otok gotovo da se ne smanjuje, jer je u pitanju masno tkivo koje u gornjoj polovini ostaje nepromenjeno dok je u donjem delu drugačije zbog uklanjanja velikog segmenta tkiva.

Tokom 2015 objavljeno je u stručnim časopisima nekoliko članaka koji su opravdali korišćenje liposukcije uz abdominoplastiku, i to sa prosečnim uklanjanjem oko 600ml masnog tkiva, koliko smo i mi uklanjali, sa stomaka i struka. Kad smo radili i liposukciju natkolenica imali smo i preko 3000ml uklonjenog tkiva, bez povećanja procenta komplikacija. Inače je ovo godinama bila kontroverzna operacija zbog potencijalnog oštećenja krvnih sudova koji su dovodili do usporenog zarastanja rana, pa su se pastični hirurzi relativno retko odlučivali na ovu kombinaciju, uprkos boljem izgledu.

U operaciji koju na ovaj način radimo već tri godine, najpre radimo liposukciju svih prethodno označenih regija, a zatim i abdominoplastiku. Liposukcijom najpre uklonimo masno tkivo gornjeg stomaka i struka i istovremeno napravimo mikrotunele po kojima kasnije koža klizi. Zahvaljujući tome nije neophodno odvajati u celoj regiji kožu stomaka od mišića, što omogućuje brži oporavak i smanjuje bolove. Ova operativna tehnika popularna je u Brazilu, dok se u Evropi tek lagano probija jer su, po pravilu, evropski hirurzi prilično oprezni kad je u pitanju usvajanje novih tehnika.

Ukoliko mislite da ste kandidat za ovu operaciju ili imate neko pitanje u vezi ovog ili drugog zahvata iz domena estetske hirurgije možete mi se obratiti putem email, Viber, Whatsapp ili Facebook aplikacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.