Angelina Jolie efekat

Prošlo je pet godina otkako je Anđelina Džoli uradila obostranu mastektomiju zbog visokog rizika za razvoj karcinoma dojke uzrokovanom mutacijom BRCA1 gena. Činjenica  da je svetska zvezda podelila svoje iskustvo sa ženama širom sveta značajno je podigla svest o hirurškoj prevenciji karcinoma dojke.

      Njena priča i postupak i danas podstiču žene da se podvrgnu genetičkom ispitivanju. Iako medicinski značaj njenog postupka nije veliki društveni značaj je nemerljiv, toliko da je dobio naziv „Efekat Anđeline Džoli“. Ono što je poznato je da mutacije BRCA gena mogu uzrokovati karcinom dojke koji je kasnije teže lečiti , a nekada dovodi i do smrtnog ishoda.

       Viđao sam u ordinaciji žene koje su bukvalno spasene Anđelia Džoli efektom – podvrgle su se genetskom ispitivanju, dokazan im je mutirani BRCA gen i odlučile su se na operaciju. Ono što je veoma važno je da u ovom slučaju održavamo i visok kvalitet života primarnom rekonstrukcijom dojke. Pacijentkinja koja uradi preventivno uklanjanje mlečnih žlezda i rekonstrukciju implantima može istog leta da ode na plažu, da pliva, da se sunča ili bezbrižno skače u vodu. Ožiljci su minimalni i izgled takav da se, čak ni u kupaćem kostimu, „ne provaljuje“ da su grudi operisane.

      Svest o mogućnosti hirurške prevencije karcinoma dojke je znatno viša i danas karcinom nije nešto što se skriva već što se aktivno prevenira i leči. Kako genetsko testiranje nije jeftino smatramo da ima smisla testirati osobe koje imaju (1) pozitivnu anamnezu karcinoma dojke u familiji kod mlađih osoba od 50 godina, ukoliko su to majka, sestra ili ćerka,  (2) bliskog muškog rođaka sa karcinomom dojke, (3) pozitivnu anamnezu za karcinom jajnika, (4) pozitivnu anamnezu za karcinom dojke pre 60. godine. O svemu navedenom dobro je porazgovarati sa onkologom, zbog postavljanja indikacija za operaciju.

     Nakon preventivne mastektomije rizik za karcinom dojke opada za preko 90%. Po donošenju odluke o uklanjanju mlečnih žlezda potrebno je razmotriti i rekonstruktivne opcije. Kao estetski hirurg smatram da je potrebno uraditi primarnu rekonstrukciju dojki implantima (ili sopstvenim tkivom) da bi se pacijentkinja što pre vratila svom životu i što manje ga promenila. Prilikom rekonstrukciji pacijentkinja može izabrati oblik dojki, veličinu, pa čak i poziciju dojki na grudnom košu.

    U sklopu pripreme uvek radimo kompletne analize, ultrazvuk dojki, mamografiju, MRI pregled, a pacijentkinju pregleda i konzilijum sastavljen od opšteg hirurga, radiologa, onkologa i plastičnog hirurga. Sama operacija traje 4-5 sati, a trenutno najčešće koristimo poliuretanske anatomske implante za rekonstrukciju. Pacijentkinje u bolnici ostaju jedan ili dva dana, a svom „pređašnjem“ životu vraćaju se u toku prvih mesec dana od operacije.U narednim mesecima obično od njih dobijem fotografije sa plaže …

    Ukoliko imate pitanja o ovoj ili sličnim temama možete mi se obratiti putem email adrese ili putem Facebooka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.