Kongres Three in One i kontroverze o povećavanju grudi

Leider ist der Eintrag nur auf Serbisch und Amerikanisches Englisch verfügbar. Der Inhalt wird in der Standard-Sprache dieser Website angezeigt. Sie können einen Link anklicken, um zu einer anderen verfügbaren Sprache zu wechseln.

Pre nekoliko godina udruženja plastičnih hirurga iz regiona dogovorila su održavanje zajedničkih kongresa u cilju bržeg protoka znanja, promocije novih tehnika i – druženja. Beograd je ovog puta bio domaćin, a organizatori su se potrudili da sve bude na visokom nivou, od mesta održavanja do pratećeg programa. U tri dana imali smo priliku da čujemo mnogo dobrih predavanja, a meni lično najzanimljivije su bile teme vezane za estetsku hirurgiju grudi.

U sesiji posvećenoj povećanju grudi imali smo prilike da čujemo predavanja kolega iz Italije, Rumunije, Slovenije, BiH, dok smo boje Srbije „branili“ dr Kojić i ja.

Trenutno aktuelna tema, pojava atipičnog limfoma kod žena koje imaju silikonske implante  uzburkala je atmosferu na kongresu, jer je jedna izuzetno retka pojava (ukupno oko 300 slučajeva za preko 50 godina korišćenja implanta) iskorišćena u propagandne svrhe od strane proizvođača implanta, što je dovelo do burne reakcije jednog od vodećih estetskih hirurga iz Belgije, koji je takav nastup kolege iz Italije okarakterisao kao (citiram) „bullshit“

Sa druge strane, korišćenje poliuretanskih implanta u našim krajevima imalo je svoj kongresni „debi“. Rezultati, estetski i funkcionalni, nakon povećanja i preoblikovanja grudi Microthane implantima koje sam na predavanju prikazao izazvali su veliko interesovanje uglavnom mlađih učesnika kongresa i njihovu želju da ih i lično isprobaju, što sam, u saradnji sa ekipom iz bolnice Una omogućio kolegi iz Novog Mesta, Slovenija, koji je u realnom radu imao prilike da vidi kako izgleda ceo proces povećavanja grudi poliuretanskim implantima, kao i zašto je toliko teže sa njima dobiti dobar estetski ishod.

 

Ono što je važno naglasiti je da do sada nije nijedna pacijentkinja sa poliuretanskim implantima obolela od ALCL , pa eto još jednog razloga zbog kojeg o njima treba razmisliti pre odluke o operaciji.

 

2 comments to “Kongres Three in One i kontroverze o povećavanju grudi”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Ana - 28.07.2017. Antworten

  Molim Vas imam kapsulu nadjevom dojci.
  Najradije bih izvadila oba inplantata i tako smanjila grudi. Da li je to miguće ? I kako ?
  Ana

  • dr maljkovic - 31.08.2017. Antworten

   Poštovana, to je jedan od metoda rešavanja problema. Možda će biti potrebno grudi smanjiti jer se koža rastegla prema implantima. Druga opcija je zamena implanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.