Tummy tuck – hoću li se ikad oporaviti

Leider ist der Eintrag nur auf Serbisch und Amerikanisches Englisch verfügbar. Der Inhalt wird in der Standard-Sprache dieser Website angezeigt. Sie können einen Link anklicken, um zu einer anderen verfügbaren Sprache zu wechseln.

Pre dvadesetak godina pacijentkinjama se savetovalo da leže posle operacije, što je donelo niz problema, uključujući i vensku trombozu. Jedno vreme su savetovane da se odmah počnu kretati, ali ni to nije prošlo bez problema – rane su se otvarale, a infekcije su bile češće . Kao i uvek, prava mera je između krajnosti. Evo kako ja savetujem svoje pacijentkinje :

PRVA NEDELJA POSLE OPERACIJE

Odmaranje u krevetu i dijeta. Lagano podignuto uzglavlje i savijena kolena omogućuju dobru  ventilaciju pluća uz smanjenje tenzije na šavovima na stomaku. Prvih dana nema ustajanja, izuzev odlaska do kupatila. Previše pokreta može da odvoji slojeve tkiva ispod kože i da napravi serom ili hematom.Kompresivna odeća se nosi stalno, jer ubrzava zarastanje, smanjuje otok i utiče na konačni izgled

Dren služi da ukloni krv i tečnosti iz rane. Koliko god nije prijatan, veoma je koristan i ostaje u rani 2-5 dana. Previjanje je svakodnevno, svodi se na zamenu gaze, prskanje antiseptikom i oblačenje midera.

Protiv bolova su dovoljni nesteroidni analgetici – Brufen ,  Diklofen ili slično. Nema razloga da se trpi bol. Nisam ljubitelj opijatnih analgetika, jer daju lažni osećaj sigurnosti i pacijent počne prerano da se kreće, a i dovode do opstipacije, što je veoma loše za šavove na stomaku zbog naprezanja mišića.Ishrana je sasvim lagana, sa malo kalorija, puno povrća i  puno vode.

Higijena : nema tuširanja! Vlažne maramice i asepsol sprej će pomoći, ali treba voditi računa da se gaze ne pokvase, i da ne dođe do infekcije rane.

DRUGA NEDELJA

Sedmog dana radimo kontrolu. Za to vreme većina rana već je u zarastanju, i sad pacijent može da se slobodnije kreće. Dozvoljeno je kretanje po stanu, ustajanje, ali bez savijanja tela unapred, da se ne bi tkiva odvojila.resting post op patient

I dalje se nosi kompresivna odeća tokom celog dana. Još uvek ne treba insistirati na potpunom ispravljanju leđa, a položaj u krevetu je sličan onom od prethodne nedelje, sa uzdignutim uzglavljem i savijenim kolenima.

Tuširanje se od desetog dana, ukoliko rana normalno zarasta, može obavljati prohladnom vodom, ali se rana odmah posle toga mora isprskati nekim od antiseptika (ja preferiram Octenisept) i previti gazom.

TREĆA NEDELJA

Oporavak! Pacijentkinje se sada obično slobodno šetaju po kući i rade većinu poslova. Ja sad obično kažem da treba samo pažljivo slušati telo i raditi onoliko koliko ono može da toleriše. Konci su uklonjeni i nema više previjanja.

Kreće i ispravljanje leđa. Još uvek ne treba podizati i nositi teret, a i vožnja nije preporučljiva. Kompresivnu odeću sad već polako možete skidati , po 2h pre i posle podneva.

ČETVRTA NEDELJA

Sad je aktivnost uobičajena – šetnje, šoping, povratak na posao. Rana je sada tvrđa zbog sinteze kolagena. Polako se vraća osećaj dodira, iako je utrnulost u pojedinim regijama i dalje prisutna. Otok je na stomaku još uvek prisutan, i nestaće tokom narednih meseci.

Dolazi vreme u kome se uživa u rezultatima operacije, u novom izgledu i garderobi koja bolje stoji. Pojedine pacijentkinje već razmišljaju o tetovaži kojom bi pokrile ožiljak i o novom, još manjem bikiniju.

Ako planirate abdominoplastiku uzmite tri nedelje odmora ili bolovanja i zapamtite da je svaki pacijent poseban i da oporavak ne ide svima podjednako brzo niti lako. Ovo je uobičajeni tok i mnoge pacijentkinje se oporave i brže, dok ponekad oporavak traje i neku nedelju duže.

Za sva pitanja možete mi se obratiti putem kontakt forme na sajtu ili putem email adrese

2 comments to “Tummy tuck – hoću li se ikad oporaviti”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Ana - 10.05.2019. Antworten

    Zdravo. Imam putanje za Vas. 9.aprila mi je uradjena abdomenoplastika. Procedura, da kazem uobicajena, ali sam primijetila da pupak nije diran i doktor mi je rekao da bih trebala da smrsam jos iako sam operisana? Zasto?

    • dr Maljkovic - 10.05.2019. Antworten

      Poštovana, takva situacija je česta kada se radi mini-abdominoplastika, dok se kod kompletne operacije pupak mora relocirati jer se uklanjanje kože proteže od pupka naniže do bikini linije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.