FDA upozorava : ne stavljajte silikon u usne!

Popunjavanje usana je veoma popularno poslednjih godina. Danas se koriste bezopasni fileri sastavljeni uglavnom od hijaluronske kiseline, čija je osobina , donekle i mana, to što se resorbuju za oko 12 meseci. Zbog toga pojedine devojke zahtevaju popunjavanje usana tečnim silikonom, tj biopolimerom. Kakve to probleme može doneti?

Američka Uprava za hranu i lekove, FDA, nedavno je izdala upozorenje o potencijalnim opasnostima od ubrizgavanja tečnog silikona u tkiva u estetske svhre. Iako su silikonski implanti bezopasni i dozvoljeni, FDA naglašava da je veoma opasno direktno ubrizgati silikon u tkivo. Po njihovom upozorenju ubrizgani silikon može dovesti do trajnog oštećenja tkiva, pojave bolova, naruženja izgleda i težih posledica po zdravlje.

Jednom ubrizgan u tkivo silikon u njemu trajno ostaje. Ponekad se oko njega formiraju grudvice, tzv silikonomi koje je onda neophodno hirurški ukloniti iz tkiva. Može se delimično resorbovati, ali se može desiti da postane pokretan i krene kroz krvne sudove dalje po telu. Teorijski je moguće da dodje do zapušenja nekog od važnih krvnih sudova, što bi moglo dovesti do infarkta i smrti.

U pojedinim situacijama dešavalo se da pacijentkinjama bude ubrizgana nepoznata supstanca umesto očekivane hijaluronske kiseline. Razlog tome je niska cena – tečni silikon je pet puta jeftiniji od hijaluronske kiseline. Osobe koje su to radile sebe su lažno predstavljale – kao medicinske radnike, sestre ili doktore, a procedure su uglavnom rađene u nemedicinskim uslovima, u hotelima ili frizersko-kozmetičkim salonima. Pojedini su iz naših krajeva odlazili u susedne zemlje i tamo to radili, bez licence ili adekvatnih dokumenata. Zbog toga, kao i zbog nastalih komplikacija za nekima od njih je u Austriji podignuta optužnica i policija obavlja sve potrebne radnje. O tome je tamošnja štampa naširoko pisala.

NIKADA ne dozvolite da vam ubrizgaju bilo šta iz šprica koji nije pred vama otvoren! Fileri su namenjeni jednokratnom ubrizgavanju i ne mogu se čuvati „za narednog pacijenta“! Klonite se osoba koje su voljne da za malu cenu ubrizgaju 0,3 ili 0,5ml nepoznatog filera.

Doktor koji radi filer u obavezi je da vam napiše izveštaj, sa datumom, vrstom tretmana, količinom ubrizganog filera i da stavi nalepnicu sa serijskim brojem preparata. Potpis i pečat se podrazumevaju.

Za najbolji ishod pacijentkinjama uvek savetujem da se dobro upoznaju sa kvalifikacijama i rezultatima lekara kod kojeg planiraju da rade filere. Kvalifikacije podrazumevaju završenu specijalizaciju plastične hirurgije ili dermatologije ili završen medicinski fakultet i pohađanje zvaničnih, akreditovanih kurseva. Ne savetujem traženje najniže cene ili korišćenje kupona sa popustima, jer se može desiti da jeftinu proceduru radi nedovoljno edukovana osoba koja koristi jeftine ili neregistrovane preparate.

Na ovaj način bićete u potpunosti sigurni da ste na pravom mestu dobili bezbedan filer koji neće naneti nikakvu štetu, već će samo popraviti izgled , npr usana.


                    
                       
                    
                    

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.