Kako dobiti lep struk?

Lako! Pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem.  No, ako se struk ne naglasi dovoljno na taj način, u estetskoj hirurgiji postoji više operacija kojima popravljamo njegov izgled. Najpoznatije su liposukcija i abdominoplastika, redje radimo bodi-lift, dok su pojedini zahvati esktremni i po zdravlje opasni, npr vađenje poslednjeg para rebara  u cilju sužavanja struka.

Kod devojaka i mladih žena pravi trbušni mišići naležu po vertikali tik jedan uz drugi, levi i desni. Tokom  trudnoće ti mišići se poprilično razmiču praveći bebi mesta. Na tom mestu ostaje tanak i nedovoljno jak fascijalni sloj koji premošćuje prazninu i koji se lako može videti prilikom podizanja iz ležećeg položaja. Ovo stanje u medicini naziva se diastaza mišića i tokom abdominoplastike se uvek  koriguje. Obavezno tokom uklanjanja viška kože sa stomaka plasiramo i šavove po središnjoj liniji tela kojima približavamo mišiće i izravnavamo stomak. I ne samo što mu dramatično popravljamo izgled koji više nije tako ispupčen, na taj način korigujemo i struk, sužavamo ga i približavamo figuri peščanog sata. Ponekad je potrebno ojačati prednji trbušni zid hirurškom mrežicom, jer su postojeća tkiva previše slaba da bi izdržala pritisak. Ovakva operacija zahteva režim mirovanja i oporavak od bar dve-tri nedelje, uz zabranu napornog vežbanja u periodu od 6 meseci.

Ponekad je moguće struk definisati samo liposukcijom. To su obično pacijentkinje kod kojih konstitucionalno struk nije dobro definisan i kojima  se masne naslage gomilaju dominantno u tom predelu. U tom slučaju oporavak je relativno brz, a gubitak krvi zanemarljiv, pa je moguće vratiti se na posao već posle desetak dana, a i treninzi se nastavljaju posle dve do tri nedelje.  Obično se sa struka liposukcijom ukloni 1000-2000ml masnog tkiva.

Kombinovana procedura liposukcije struka i abdominoplastike (LABP) daje, po pravilu, najbolje rezultate. Pacijentkinjama dodatna liposukcija ne remeti puno oporavak, jer je dominantno on vezan za abdominoplastiku, a izgled je znatno bolji nego bez nje. U mojoj praksi svaka pacijentkinja koja dolazi zbog abdominoplastike dobija i liposukciju u sklopu osnovnog zahvata. Ponekad je ta liposukcija znatno proširena, i zahvata noge, bokove, ledja i njome uklonimo i po 3500 ili više mililitara masnog tkiva.

U pojedinim slučajevima ne moramo dirati struk da bismo ga naglasili. Na primer, ako ulepšamo regiju iznad struka, povećanjem grudi implantima struk deluje uži. Slično se dešava i kod povećanja zadnjice implantima.

Iako povremeno dobijem upite vezane za uklanjanje rebara trudim se da pacijentkinjama objasnim sve opasnosti, kao i dugoročne posledice takve procedure i da ih demotivišem. Zdravlje ipak mora biti na prvom mestu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za ovu temu možete mi se obratiti putem emaila, forma na sajtu, Vibera, Whatsappa ili kako Vam odgovara.

4 comments to “Kako dobiti lep struk?”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Ana - 09.09.2018. Одговори

  Poštovani doktore,
  Šta ako se trudnoća desi opet nakon abdominoplastike? Zainteresovana sa za ovu proceduru , jer nakon viseplodnie trudnoće imam dinastazu, ali opet razmišljam da li postoje nekakve opasnosti po plod i zdravlje majke , ukoliko se nakon određenog vremena posle operacije desi trudnoća.
  Hvala

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Одговори

   Poštovana,

   obično trudnoća dobro prodje, ali je ponekad potrebna reoperacija kojom se zategne stomak.

 2. Biljana - 28.03.2018. Одговори

  Moli vas recite mi cenu abdominalne operacije.Dali Je u cenu uracunat i steznjak.Koliko se dugo ostaje u bolnici?Unapred hvala Biljana

  • dr maljkovic - 16.04.2018. Одговори

   Poštovana,

   cena je 3300e i u cenu je uračunata priprema, operacija, anestezija, jedan bolnički dan i mider.
   Ukoliko želite da duže ostanete u bolnici to se dodatno plaća.

   Hvala na interesovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.