Nikad nije kasno da izgledate mlađe

Devojke u svojim dvadesetim veoma brinu o svom izgledu, o prvim boricama i počinju da razmišljaju kako da zaustave (ili uspore) proces starenja. Neću pisati o samom starenju, već ću se fokusirati na izgled. Dakle, pitanje koje često čujem glasi : kako mogu da izgledam mlađe ?

6a015390607523970b019aff74c772970b-450wi

Najpre, ne postoji „pravo“ vreme kad treba da početi voditi računa o izgledu. Treba uvek. Nema ni pravog vremena kad treba početi sprečavati posledica starenja ali, napad je najbolja odbrana. I to – što pre.

Milioni žena (a i muškaraca) svakodnevno koriste razne preparate ne bi li ispeglali bore i fine linije na licu. Većina nas ne primećuje neke posebne koristi od toga niti posebni „anti age“ efekat od nove i lepo reklamirane kreme. A za hirurški nož još je rano. Šta nam je činiti?

Nehirurški postupci danas su u „zamahu“, na tržištu je prisutan veliki broj preparata koji se ubrizgavaju u kožu i efikasno uklanjaju bore. Najpoznatiji od njih, Botox, blokira provođenje nervnih impulsa i privremeno parališe mišiće. Na taj način uspešno se uklanjaju bore sa čela i oko očiju i korena nosa. Ponekad ga koristimo i za bore oko usana ili za korekciju osmeha u kojem se vide i desni. Botox je toliko bezbedan da ga u svetu koriste i devojke u dvadesetim godinama, u cilju sprečavanja formiranja bora. Lekari koji ga koriste danas dobro uvežbani i, u rukama iskusnog, nikad nećete imati efekat maske na licu, već samo izbrisane bore.

Pored botoxa, fileri su drugo sredstvo borbe i koriste se za popunjavanje bora svojim volumenom. To su formulacije bazirane na hijaluronskoj kiselini, koja se normalno nalazi u tkivima i koju organizam razgradjuje tokom vremena. Neki od najpoznatijih su Juvederm, Hyaluronica, Teosyal.

Filere koristimo za bore na licu. Nazolabialne brazde koje se spuštaju od nosa ka uglovima usana su prve „na udaru“. Za ovaj postupak najčešće je dovoljno 1 do 2 ml filera, a ako se radi uz prethodno davanje lokalnog anestetika postupak je potpuno bezbolan.

Druga česta regija koju popunjavamo je kanal koji se spušta od unutrašnjeg ugla oka ukoso nadole, takozvani „suzni put“. To je detalj na licu čiji značaj pacijenti shvate tek kad se koriguje i kad vide koliko ta mala linija čini da lice izgleda starije. Korekcija suznog puta mora se pažljivo raditi, a filer mora duboko biti plasiran da se kasnije ne bi videla „ostrvca“ na površini kože. Upotreba filera se tu ne završava, sad je često i popunjavanje linija koje idu od ugla usana naniže, kao i samom ivicom donje vilice. Često se fileri kombinuju sa botoxom u predelu korena nosa, za popunjavanje bora koje botox ne uspe da „ispegla“.

Novi trend u anti aging medicini je popunjavanje volulmena obraza većim količinama filera, čime se lice osvežava i podmladjuje bez potrebe za hirurškim zahvatom i bez perioda oporavka.
Sve ove procedure daju privremene efekte, tako da ih je potrebno ponavljati, za održavanje mladalačkog izgleda, jednom godišnje. Ono što im je zajedničko jeste da su bezbolne, da nema oporavka, da se mogu uraditi npr u petak, a da se u nedelju ode na svečani ručak i da se ne primete nikakve neželjene posledice, dok su one željene odmah prisutne.
Ako imate nekih pitanja u vezi ove ili drugih tema slobodno pišite na igormaljkovic@yahoo.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.