Nikad nije rano za botox

 Tokom prethodnih 15-ak godina injekcije botoxa postale su izuzetno popularne i u našim krajevima. Nekad me je umeo iznenaditi veliki broj mladih devojaka koje dolaze na injekcije botoksa. Taj trend prisutan je i u svetu, pa je pitanje koje se postavlja logično:  kada je pravo vreme za botox?

.
  Iz knjiga je poznato da se bore na licu stvaraju zbog savijanja kože tokom kontrakcije mišića lica. Većina pacijenata je botox prvi put koristila u četrdesetim ili čak pedesetim godinama, u vreme kad su bore potpuno razvile, ali polako se shvata da se može sprečiti ili značajno usporiti njihovo stvaranje ukoliko se ranije krene sa injekcijama botoxa. I, umesto da ih “peglamo” kad se formiraju počeli smo da ih usporavamo, da im onemogućujemo razvoj.
 .
  Rađena je i studija u kojoj su uzimani jednojajčani blizanci i gde je izabran iz svakog para po jedan kojem je ubrizgavan botox tokom 10 i vise godina. Na kontroli se jasno moglo videti da osoba koja je dobijala botox ima neznatan broj vrlo plitkih bora na čelu , dok je bliznakinja imala bore koje su uobičajene u toj dobnoj skupini. Pa, kad se isključi dobra genetika kao faktor nestvaranja bora, ostaje nam samo botox koji može da pomogne u održavanju izgleda.
 .
  Sve navedeno ne znači da treba krenuti sa botoxom od puberteta. Dermatolozi u SAD smatraju da je optimalno vreme sredina dvadesetih godina jer se na taj način sprečava formiranje bora i lice duže ostaje mlado. Moja najmlađa pacijentkinja imala je 21 godinu i bila je veoma zadovoljna svojim izgledom, a sad, nakon četiri godine, sama primećuje da njene drugarice “stariju kožu” od nje, kako mi je objasnila, i jasno na njima vidi bore koje se kod nje nisu pojavile.
 .
  Botox injekcije kao preventive stvaranja bora pokazale su se izuzetno efikasne, tako da čak iako ne primećujete bore na licu, nije loše da u budućnosti razmislite o sprečavanju njihovog formiranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.