Obrve, ukras lica

autor teksta dr Marija Balković, spec. plastične hirurgije


Obrve su okvir očiju i lica. Kod oba pola može doći do gubitka obrva, zbog bolesti, opekotina, tetovaža, infekcija ili čestog čupanja. Kada govorimo o restauraciji obrva, najbolje su metode koje omogućavaju da imate prave dlačice u obrvama, jer jedino takve obrve izgledaju prirodno. FUE PRECISE metoda je upravo takva.

photo (4)

Ovom minimalno invazivnom hirurškom procedurom može se trajno rešiti problem gubitka obrva. Transplantacija kose u obrve ima mnoge specifičnosti u odnosu na hiruršku restauraciju kose, a tehnika zahteva maksimalnu preciznost i detaljno planiranje.

Obrve rastu skoro paralelno sa površinom kože. Njihov pravac rasta se značajno menja u zavisnosti od njihovog dela, na primer u delu najbližem nosu su skoro vertikalno postavljene i rastu u pravcu nagore, u unutrašnjoj polovini obrazac rasta najviše podseća na riblju kost, da bi se u spoljašnjoj polovini obrve izravnale i rasle skoro horizontalno. Uvek rastu pojedinačno, a ne u grupicama kao kod kose. Ciklus rasta obrva je veoma kratak, oko 4 meseca, dok je ciklus rasta kose 3-5 godina. Zato obrve uvek stanu sa rastom na dužini do maksimalno 1 cm.


Pri presađivanju i restauraciji obrva, biraju se dlake iz regije koja se najviše slaže po obliku, debljini, pravcu rasta i boji sa postojećim obrvama. Najčešće se „materijal“ dobija iz potiljačne regije, gde su nežnije, tanje dlake. Ponekad, međutim, kod muškaraca za grublji izgled uzimamo jake dlake sa brade. Potrebno je i do 250 dlaka po obrvi kod većih gubitaka. Isključivo se uzimaju pojedinačni folikuli dlaka i plasiraju što paralelnije u odnosu na kožu, pazeći na pravac i dizajn u zavisnosti od dela obrve. Specijalno dizajnirani instrumenti omogućavaju precizno određivanje dubine i ugla pod kojim obrve rastu. Čitava procedura se radi u lokalnoj anesteziji i pod uveličanjem. Procedura traje oko 2h, a obrve ostaju trajno na mestu plasiranja.

photo (5) Nega: trimovanje je obavezno, jer transplantirana dlaka raste brže i duže, ali sa vremenom se rast ovih dlaka usporava.

Trenutno su u modi guste, prirodne obrve, te mnoge žene žale što su ih stalnim čupanjem istanjile i sada traže rešenje za svoj problem. Kod muškaraca, gubitak obrva nije prirodan proces i nije estetski prihvatljiv,jer obrve doprinose muževnom izgledu i daju „jačinu“ pogledu.
Ukoliko imate pitanja u vezi transplantacije kose ili obrava možete se obratiti spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Marija Balković – Medical Beauty Clinic www.mbc.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.