Vampiri … od Crnog Gruje do facelifta…

Prisetio sam se jedne epizode serije Crni Gruja, sa nenadmašnim Sergejem Trifunovićem, u kojoj je, u ulozi vampira dvometraša, gostovao Vlade Divac. A onda sam malo pogledao etimologiju i našao da je to jedna od retkih reči koja je poreklom srpska i kao takva ušla u sve jezike. A razlog za ovaj uvod je jedna zanimljiva tehnika nazvana „Vampriski fejslift„. Šta je sad pa to?

Dakle, ako je fejslift u užem smislu postupak u kojem se hirurškim skalpelom uklanja višak kože sa lica, a isto zateže, vampirski lifting, kao ni tečni fejslift, odnosno ubrizgavanje filera u lice to u stvari nisu. Ali, ako postupak posmatramo kao metodu koja vrši podmlađivanje i koja spada u novu anti-age tehniku ovakva nomenklatura bi se i mogla opravdati, naročito što ovako napadno ime donosi poene tehnici i želju za isprobavanjem iste, kako od strane pacijenata, tako i od hirurga.

Odskora popularni Vampirski lifting koristi kao filer krv samog pacijenta u cilju popunjavanja i izravnavanja bora. Naravno, ta krv je prethodno obrađena na način da u njoj ostaje plazma i veliki broj krvnih pločica (trombicita) koji se ubrizgavaju direktno u tkiva. Procedura je neinvazivna i čak ju je FDA odobrila u SAD. Pozitivna osobina joj je što ne postoje alergijske reakcije na sopstveno tkivo, a smatra se da plazma iz krvi stimuliše produkciju kolagena u koži.

Nažalost, postoje i problemi – krv se ubrizgava tamo gde joj nije mesto i ponekad dovodi do svraba na mestu ubrizgavanja, a pojedinci (u koje i ja spadam, iako sam dobrovoljni davalac krvi) ne vole naročito postupak uzimanja krvi iz vene, a bogami, viđao sam i onesvešćene dvometraše na podu laboratorije.

Kao i ostali fileri, ni vampirski lifting ne daje trajne rezultate već oni lagano nestaju tokom 12 do 16 meseci.

Moram priznati da jedva čekam da se pojavi neko ko će poželeti da uradi ovo na sebi… valjda neću i to sam sebi raditi, kao onaj… bot.. to će ipak biti druga priča, rekao bih…

Nadam se da je tema bila zanimljiva, makar zbog naslova i slike…

6 comments to “Vampiri … od Crnog Gruje do facelifta…”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Nenad - 27.05.2012. Одговори

  Zanimljivo, meni mozda ponajvise zbog etomologije – eto. i
  ma nas svugde 🙂

 2. kkristinaa - 24.04.2012. Одговори

  Jako zanimljiv članak , ali mene najviše zanima kada ćete to početi da radite ?

  • drmaljkovic - 14.05.2012. Одговори

   čim ubedim transfuziju da mi spreme krv kako im kažem. Za sada im samo gostujem kao dobrovoljni davalac…

 3. Irena - 24.04.2012. Одговори

  Ha ha ha …..cccccc koja plazma.?…bambi Pozarevac, agapi mu

 4. misisrac - 23.04.2012. Одговори

  Koja plazma?

  • drmaljkovic - 24.04.2012. Одговори

   Krvna plazma, pored krvnih ćelija, sačinjava krv. To je bezbojna, odnosno žućkastata tečnost. Krvna plazma je u stvari vodeni rastvor nekih organskih i neorganskih materija. Sastoji se od 90% vode, dok od neorganskih materija dominira natrijum-hlorid (NaCl) sa oko 0,8%, koji i daje slankast ukus krvi. Takođe sadrži vrlo male količine kalcijumove i magnezijumove soli, male količine šećera (oko 0,1%), neke masne materije, hormone, kiseonik i ugljen-dioksid. U krvnoj plazmi se nalaze sve materije resorbovane iz sistema za varenje. Takođe, 7% – 9% krvne plazme čine krvne belančevine, koje same krvne ćelije stvaraju: albumini, globulini i fibrinogen. Albumini su rastvorivi u vodi i daju viskoznost krvi, imunoglobulini (ili samo globulini) su takođe rastvorivi u vodi, a stvaraju antitela u borbi protiv bolesti, dok fibrinogen služi da se pri povredi pretvori u fibrinsku mrežu, nerastvorljivu u vodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.