Osnovne komponente „facelift“ procedure

Kad god radim „facelift“ uvek razmišljam o tome kako pacijent na operaciju ne dolazi da ukloni bore sa lica, već da popravi ili povrati samopouzdanje time što će u celini izgledati mlađe i svežije. U isto vreme, nikad ne dozvoljavam sebi da preteram i učinim da mi pacijent izgleda „preoperisano“ i veštački.
muško lice
Iako je u ovom trenutku u stručnim krugovima aktuelno nekoliko tehnika fejsliftinga, tri osnovne komponente operacije podjednako su važne za postizanje optimalnog rezultata procedure.
1. Uklanjanje masnog tkiva sa vrata i ispod linije donje vilice. Gubitak jasne definicije donje vilice je jedan od najčešćih znakova starenja lica, a dešava se zbog pada tonusa mišića lica i goomilanja masnog tkiva. Tokom operacije se obavezno specijalno dizajniranim kanilama uklanja masno tkivo i naglašava kontura donje vilice.
.2.Zatezanje mišića lica. Poznati su mnogi nazivi za ovaj postupak, ali mi tokom ovog dela operacije preparišemo jedan sloj mišića lica i zatežemo ga vertikalno naviše, čime popravljamo konturu jagodične regije a , naniže, i obraza i vrata. Ovo se obično radi plikaturama (učvršćivanjem), uvijanjem ili delimičnom resekcijom sloja tkiva lica koji nazivamo „SMAS“. Takođe, neki od autora ovo postižu i korišćenjem specijanih filamenata kojima ovaj sloj fiksiraju za npr. fasciju slepoočnog mišića.
3. Repozicioniranje i zatezanje kože lica. Svakako je ovo deo operacije koji se poistovećuje sa fejsliftingom. U osnovi, nakon prethodnog dela operacije višak kože koji se pojavljuje se pažljivo zategne i ukloni tako da se zategne vrat i srednja trećina lica. Ova faza operacije mora biti veoma pažljivo urađena da bi se postigao očekivani izgled. Ožiljci se planiraju tako da budu u liniji kose, a zatim da idu oko ušne školjke i iza nje, tako da se lako kamufliraju odgovarajućom frizurom.
Standardni „facelift“ ne obuhvata celo lice, već je naročito vidljiv na „kritičnim“ regijama – srednje trećina lica, obrazi, nazolabialne brazde,regija oko donje vilice, vrat. Ostatak lica tretiramo kombinacijom filera i botoxa, ili radimo dodatne korekcije koje facelift ne može da popravi, npr. korekciju očnih kapaka ili lifting čela.
.

4 comments to “Osnovne komponente „facelift“ procedure”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Milica - 03.02.2017. Одговори

  Poštovani doktore,
  zanima me da li radite podizanje slepoocnog predela lica i koja je cena.
  Hvala unapred,
  Milica

  • dr maljkovic - 04.02.2017. Одговори

   Postovani, temporal facelift je tehnika koja se primenjuje kod mladjih pacijenata i podrazumeva limitiranu operaciju koja koriguje slepoočni deo, srednju trćinu lica i deo vrata. U pitanju je i dalje „veliki“ facelift, sa svim njegovim osobinama. Ako ste mislili na pomeranje spoljnog ugla oka, bez facelifting, moze se i to uraditi, to je manji zahvat koji se moze uraditi i u lokalnoj anesteziji.

 2. Ivana - 07.03.2016. Одговори

  Poštovani doktore,
  Zanima me da li radite fejslifting Silhouette Soft nitima i šta generalno mislite o toj metodi?

  Unapred hvala na odgovoru,
  Ivana

  • dr maljkovic - 08.03.2016. Одговори

   Poštovana,

   iako ne radim taj zahvat, mislim da može biti dobra kratkotrajna alternativa face liftingu , te ga može odložiti za odredjeno vreme, do nekoliko godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.