Podizanje grudi

Podizanje grudi je zahvat od koga se puno očekuje, ali je ishod ponekad  osnov za nezadovoljstvo. Gravitacija koja je izmenila grudi nastavlja da radi protiv njih i nakon operacije i zbog toga je nakon izvesnog broja godina potrebno obnoviti izgled novim, manjim zahvatom.reconstructiesani1

Cilj mastopeksije je jasan – potrebno je napraviti estetski lepu dojku, adekvatne veličine, koja će zadržati novi oblik godinama. Pozicija areola i bradavica mora biti precizno određena, senzibilitet bi trebao biti očuvan, a njen prečnik prikladan. Minimalni ožiljci i očuvanje laktacije su poželjni.

Opuštene grudi su često razlog za nezadovoljstvo. Pacijentkinje na pregledu najčešće žele da imaju grudi kakve su im bile pre dojenja ili gubitka težine. U ovom slučaju edukacija je ključna – ne postoji implant koji može rešiti taj problem. Grudi će sa implantom biti veće i lepše, ali će se sasvim malo podići, pa čak ni korišćenje velikih implanta neće bitno izmeniti situaciju. Najveći problem predstavlja pacijentkinja koja ne prihvata ožiljke, a pri tome želi podignute i povećane grudi.

Kad pitam na pregledu pacijentkinje da mi pokažu kako bi želele da im izgledaju grudi, najčešće ih samo povuku u gornjem polu i podignu. Ipak, sve operacije koje su kreirane za korekciju ptoze sastoje se od korekcije tkiva donjeg pola žlezde koji zatim nagore pomera ostatak tkiva.

Nakon obavljenog pregleda, na kojem utvrđujemo stepen ptoze, kvalitet tkiva, veličinu areola, mora se izabrati način zahvata – da li je potrebno korišćenje implanta ili je moguće raditi samo mastopeksiju ili redukciju dojki. Često devojke izaberu da u prvom aktu urade samo podizanje dojki (vertikalna mastopeksija), a da nakon toga, za godinu dana ili kasnije urade i povećanje grudi implantima.

Treba reći da su rezultati mastopeksije veoma dobri, nekad spektakularni, ali da je sama operacija veoma komplikovana, i da u solidnom procentu zahteva sekundarne korekcije. Ožiljci uvek postoje, oko areola, najčešće i vertikalno naniže, ali ih pacijentkinje dobro tolerišu ukoliko je krajnji oblik dojke zadovoljavajući. Asimetrije nakon operacije su česte, ali retko predstavljaju razlog za reoperaciju.

Pitanje od milion dolara je: „koliko godina rezultati traju?“. Odgovor nije jednostavan, niti isti za sve pacijentkinje, ali je očekivano trajanje izgleda, ukoliko ne dodje do velike oscilacije u težini ili trudnoće 5-10 godina. Naravno, postoje pacijentkinje koje budu zadovoljne izgledom i duži period, dok pojedine zbog genetike ili navedenih razloga moraju ponoviti mastopeksiju i ranije. Bitno je, ipak, da su ponovljene operacije ipak manje essktenzivne i da je oporavak posle njih znatno kraći.

Ukoliko razmatrate podizanje grudi ili imate neko drugo pitanje možete mi se obratiti bilo kojim danas uobičajenim načinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.