Savremene metode lečenja u Srbiji

Izvor: B92/Tanjug 29.08.2011.

U Srbiji veliki broj stručnjaka primenjuje najsavremenije metode lečenja u oblasti ortopedije, plastične hirurgije i drugih oblasti čime ne samo da staju „rame uz rame“ sa drugim svetskim stručnjacima već u velikoj meri doprinose unapređenju kvaliteta života pacijenata.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović kazao je da je primena nekih intervencija uspela da u mnogome unapredi kvalitet života građana.

maljkovic

Istakao je i da je neophodno obezbediti i uslove za takav rad i podsetio da veliki broj domaćih stručnjaka posećuje svetske centre i na taj način stiče uvid u nove metode lečenja što im kasnije koristi u praksi.Dobro je što imamo stručnjake koji rade jako dobro neke intervencije, jer kada neko tešku intervenciju obavi dobro onda samim tim i povuče druge da to učine što bolje i prevaziđu ga“, kazao je Simonović. On je ukazao na primer dr Igora Maljkovića iz Bora, specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije koji je u poslednjih šest godina obavio više od 1.500 rekonstruktivnih i estetskih operacija.

Maljković je početkom jula ove godine u Zdravstvenom centru u Boru obavio prvu operaciju mikrohiruške rekonstrukcije dojke.

Tim lekara među kojima je i dr Maljković povezali su krvni sud sa grudnog koša sa krvnim sudom tkiva stomaka i na taj način formirali novu dojku pacijentkinji kojoj je prethodno odstranjena dojka zbog karcinoma.

Njegova koleginica dr Olivera Kosovac godinama je obavljala te intervencije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ona je rekla da je reč o proceduri koja se primenjuje u svetskim centrima.

Takve intervencije, objasnila je ona, mogu da se obavljaju odmah tokom same operacije dojke, ali i posle. „Radi se rekonstrukcija koja vraća dojci simetriju, a često se radi i korekcija druge dojke“, objasnila je dr Kosovac.

U Srbiji su proteklih godina mnogi strani stručnjaci učestvovali u lečenju pacijenata primenom novih metoda čime su razmenili iskustva sa domaćim stručnjacima koji su se upoznali sa najsavremenijim standardima u struci.

Poznata svetska imena iz oblasti interventne kardiologije operisali su u saradnji sa kolegama iz Srbije najteže srčane bolesnike i specijalnom metodom uklanjali i sprečavali suženja krvnih sudova, a postoperativni tok bio je veoma uspešan.


Has one comment to “Savremene metode lečenja u Srbiji”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Rade - 22.03.2013. Одговори

    BRAO Z A DOKTYORA MALJKOVICA ON JE GENIJALAC MEDJU SVIM BORSKIM I DRUGIM DOKTORIMA SIROM SRBIJE.VALJALO BI DA TAKVE IMAMO JOS.VELIKI PZDRAV ZA DR. MALJKOVICA OD RADETA RENTGEN TEHNICARA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.