Šta mogu da očekujem od operacije kapaka?

Višak kože na gornjim kapcima nije rezervisan samo za starije od 50 godina. Mnogi to počnu da primećuju još u četrdesetim godinama, najpre kao “umorno lice”. Nažalost, takve osobe izgledaju starije nego što jesu, mnogo pre nego što ta koža počne da im ometa vid. Postupak kojim se taj problem rešava je blefaroplastika – estetska operacija gornjih kapaka.

Operacija kapaka je individualizovana procedura u kojoj nije cilj ukloniti što više kože, jer je tada posmatraču očigledno da je “nešto” operisano, već je cilj povratiti sveži, mladalački izgled lica i ukloniti umorni izgled “teških” očiju. U toku zahvata se uklanja višak kože, a masno tkivo kapka se delimično uklanja ili preoblikuje. Uz te osnovne postupke ja često radim i korekciju ptoze kapaka, dodajem onu poznatu horizontalnu brazdu na kapku ukoliko ne postoji, reseciram mišić ako je hipertrofičan i još mnoge druge dodatne detalje, ukoliko su potrebni.

Hirurgija gornjih kapaka obavlja se u uslovima lokalne anestezije, i pacijent neposredno posle operacije napušta bolnicu. Moje je mišljenje da ovu operaciju ne treba raditi u opštoj anesteziji, zbog veoma korisne saradnje pacijenta i hirurga i voljnog otvaranja i zatvaranja očiju tokom zahvata.

Na rezultate treba čekati bar 4-6 nedelja. Oporavak traje oko 10-ak dana, dok za kompletno nestajanje svih znakova operacije treba do 2 meseca. Pacijenti obično već prvog dana slobodno šetkaju po kući i obavljaju lake poslove, iako im ja “zabranjujem” saginjanje zbog pogoršanja otoka i bolova koji se nekad jave. Ipak, ponekad zaostaje blaga razlika u nivou gornjeg kapka, slična ptozi koja obično sama nestane tokom prva tri meseca. Najlepša stvar kod ovog postupka je što ožiljci na gornem kapku uvremenom potpunosti nestaju, a rezultati ostaju.

Savet : za odlazak u šoping pripremite malo veće sunčane naočare, zbog ljudi iz okoline, da ne pomisle na neko nasilje u porodici i pozovu policiju, kad vide modrice oko očiju, koje btw veoma brzo prolaze. Inače, to sa policijom je istinita anegdota iz moje prakse.

Odaću vam još jednu tajnu. Među esteteskim hirurzima kao pacijentima, ovo je najčešće rađena operacija, jer sa najmanje rizika i najkraćim oporavkom daje najviše rezultata na polju podmlađivanja lica. Uostalom, ko bi rekao da model sa slike ima 59 godina…

Ukoliko imate još neko pitanje … pošaljite ga na email – igormaljkovic@yahoo.com ili na Facebook

2 comments to “Šta mogu da očekujem od operacije kapaka?”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Sonja Uskoković - 09.12.2014. Одговори

  Poštovani,

  Koja je cijena operacije gornjih i donjih kapaka u jednoj intervenciji? Na sajtu je navedeno nekoliko cena?

  Koliko unapred se zakazuje operacija i da li mogu istog dana da se operišem kada bude i pregled?
  Ne živim u Beogradu i morala bih da uzmem godišnji odmor unapred..

  Hvala na izdvojenom vremenu.

  Srdačan pozdrav,

  • drmaljkovic - 09.12.2014. Одговори

   Poštovana,

   cena te operacije u uslovima regionalne anestezije je 1200e, a pregled i operacija se mogu uraditi u istom danu. Računajte na minimum dve nedelje pauze od posla.

   Srdačan pozdrav,
   dr Igor

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.