Šta nakon mastektomije

prvi deo teksta objavljenog u časopisu „Top zdravlje“ , marta 2013. Autor Marina Damnjanović.

Estetska operacija nakon mastektomije veoma je važan korak u pobedi nad karcinomom, jer obezbeduje prirodan izgled tela i podiže samopouzdanje.DSCF7776

Srbija je u samom evropskom vrhu po broju obolelih od karcinoma dojke: svake godine ovaj tumor se dijagnostikuje kod 4.500 žena. Nažalost, veliki broj njih prvi put se javlja lekaru u poodmakloj fazi bolesti kada je neophodna mastektomija – odstranjivanje cele dojke i limfnih čvorova u pazuhu. Posle ovih radi­kalnih intervencija često se izvodi rekonstruktivna operacija kojom se obnavlja prvobitni izgled dojke. O značaju ovakve procedure i pružanju psihološke podrš­ke tokom oporavka žena od karcinoma govori doktor Igor Maljkovič, specijalista plastične rekonstruktivne hirurgije, koji je izveo prvu mikrohiruršku rekonstruk­ciju dojke u našoj zemlji.

Šta je to rekonstrukcija doj­ke i kako izgleda procedura? Takvom operacijom vraća se prvobitni izgled dojke koja je amputirana u sklopu terapije malignog tumora. Plastični hirurg rekonstruiše grudi tako da budu otprilike iste veličine i oblika kao pre mastektomije. Bradavica i tamnija oblast oko dojke (areola) takođe može biti hirurški rekonstruisana.

Procedura se sastoji od ugrad­nje silikonskog implantata ispod mišića i ne traje dugo, žena već sutradan izlazi iz bolnice, a sedam dana nakon toga može se vratiti sva­kodnevnim aktivnostima. U težim slučajevima, kada nema dovoljno kože neophodne za rekonstrukciju, uzima se zdrava koža sa stomaka ili se leđni mišić i koža prebacuju na prednju stranu grudnog koša. Treća varijanta je da se koža, mišić i masno tkivo uzimaju sa donjeg dela stomaka i tada se često ne koristi silikonski implantat. To je zahtevna ope­racija koja traje dugo i zbog otvaranja stomaka zahteva prisustvo opšteg hirurga. Zato se uglavnom odlučujemo za rekonstrukciju dojke korišće- njem velikog leđnog mišića.

Kod nekih žena dojka se rekonstruiše neposredno nakon mastektomije, dok druge na tu intervenciju čekaju neko vreme. Kada se radi primarna, a kada sekundarna rekonstrukcija?

Primarna (neposredna) rekonstrukcija dojke izvodi se kada tkivo grudi nije oštećeno zračenjem ili ožiljcima, a u tom slučaju žena se podvrgava jednoj operaciji manje. Da li će takav zahvat biti izveden odmah ili kasnije, kroz šest meseci ili godinu dana, zavisi od nalaza patologa i opšteg stanja pacijentkinje. Ženama, naravno, više odgovara primarna rekonstrukcija jer iz operacione sale izlaze bez vidljivog hendikepa. Ukoliko to nije izvodljivo, mora se sačekati i pratiti stanje paci­jentkinje dok onkolozi i hirurzi ne odobre estetski zahvat i tada se radi sekundarna rekonstrukcija. U oba slučaja dobijaju se podjednako dobri rezultati i zaista se ne može reći da je primarna rekonstruk­cija uvek estetski bolja nego sekundarna. Sa druge strane, odloženi zahvat preporučljiv je ako je posle mastektomije neophodno zračenje grudi jer radioterapija može izazvati postoperativne komplikacije.DSCF7778

drugi deo teksta pročitajte za desetak dana na istoj adresi ili u štampanom izdanju časopisa „Top Zdravlje“

Za sva pitanja možete mi se obratiti putem email-a igormaljkovic@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.