5 tretmana za lepši izgled očiju, kapaka i lica

Kako je najveći akcenat antiaging medicine na neinvazivnim tretmanima, rešio sam da navedem bar tri posle kojih oči, kapci i lice izgledaju mlađe , zdravije i lepše. Ali, kako sam pre svega hirurg morao sam dodati i jednu „pravu“ operaciju i jednu savet o zdravom životu.

botox

1. Dosta spavanja ulepšava

Podočnjaci i borice oko ociju „nemaju šanse“ protiv dovoljno sna i redovnog korišćenja kozmetike. I „san ulepšava“ nije samo puka fraza već istina – koža je lepša posle dosta sna, jer se tada ona obnavlja.

Manjak sna dovodi do stresa kada raste nivo hormona kortizola koji povećava rad kožnih žlezda i pokreće lančanu reakciju za mnoge probleme sa kožom. Koža kapaka je toliko tanka da se svi problemi odmah tu uočavaju. Iz tog razloga treba izbegavati kofein bar 4 sata pre spavanja, a ograničenje unosa alkohola i redovno vežbanje su jako poželjni.

.

2. Fraxel laser

Ova vrsta lasera nežno uklanja površinskih 30% oštećene kože kapaka. Ponekad samo jedan fraxel tretman vraća sat unazad i do deset godina. Obično se rezultat vidi za dve nedelje od tretmana a skoro da i ne postoji pravi oporavak jer je tretman neinvazivan. Takođe, mogu se popraviti i fine borice oko očiju, kao i oštećenja kože od sunčanja.

.

3. Fileri

Ubrizgavanje preparata hijaluronske kiseline izuzetno efikasno poravnava kožu oko kapaka, popunjava udubljenja koja nastaju kod unutrašnjeg ugla oka i dodaje volumen strukturama u okolini oka. Obično ovi fileri imaju manji procenat hijalurona jer je koža veoma tanka i osetljiva i potrebno je biti veoma suptilan u postupku ubrizgavanja. Cela procedura traje dvadesetak minuta i gotovo je bezbolna, ali su greške jasno vidljive, te treba biti prilično oprezan u izboru doktora.

.

4. Botox

Kao i uvek, botox je nezaobilazan kada se radi o antiaging medicini i licu. U ovom slučaju koristimo ga za korekciju sitnih bora smejavica oko očiju. On će opustiti mišiće koji se normalno kontrahuju tokom smejanja i mimike i koža će se pod njegovim dejstvom izravnati. Bitno je naglasiti da botox ne oštećuje nerve, već samo blokira prenos signala iz nerava u mišiće. Dovoljna su dva-tri uboda sa svake strane i rezultat je vidljiv već posle par dana i traje obično 4-6 meseci. Sem navedenog može se, uz mnogo opreza, pokušati i podizanje obrve botoxom, a efekat podizanja spoljnih ivica obrva posle ubrizgavanja botoxa u čelo devojke posebno vole.

.

5. Blefaroplastika

Kad nehirurške metode prestanu da daju očekivane rezultate na scenu stupa blefaroplastika – operacija gornjih i donjih kapaka. Zahvat se radi kroz fine incizije tik uz ivicu kapka, i uvek se repozicionira ili uklanja masno tkivo, uklanja višak kože, koriguju podočnjaci, zatežu mišići orbite, koriguje položaj obrve, a u nekim slučajevima se radi i ceo lifting srednje trećine lica sa operacijom donjih kapaka.

Operacija može nekad biti kratkotrajna i jednostavna, a nekad traje satima jer ima mnogo finih i nežnih struktura koje ne smeju biti povređene. Uklanjanje masnog tkiva značajno menja izgled očiju i one postaju naizgled veće i otvorenije, dok višak kože gornjeg kapka nestaje i više ne ometa šminkanje. Ranije se radila u dobi od 50 i više godina dok je danas redovno rade i žene u četrdesetim godinama.

Operacija kapaka se smatra malom hirurgijom i radi se u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, a oporavak traje 2-3 nedelje.

.

Na kraju, rekao bih da je zdrav život osnov dobro i lepog izgleda, i da uvek treba najpre na tome raditi , pa tek onda birati hirurgiju. Sa druge strane, neinvazivne tehnike pomenute u tekstu sa uspehom odlažu hirurku intervenciju bar na nekoliko godina.

2 comments to “5 tretmana za lepši izgled očiju, kapaka i lica”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Sladja - 30.08.2017. Одговори

    Interesuje me opetacija kapaka jer mi se koza oko ociju jako pogorsala usled dugogodisnjeg rada na duncu tj moru..imam 40 god i interesuje mevase misljenje a i cena i gde se nalazite? Hvala unapred

    • dr maljkovic - 31.08.2017. Одговори

      Poštovana, iako nemate previše godina postoje i nasledni faktori koju mogu učiniti da koža kapaka izgleda „namreškana“ ili u višku, tako da često to korigujemo. Operacije radim u Beogradu, a možete me kontaktirati putem emaila, kontakt forme na sajtu , vibera ili kako Vama najviše odgovara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.