Da li se implanti menjaju svakih 10 godina?

Bar jednom nedeljno dobijam ovo pitanje. I uvek odgovaram kratko – Ne! Ponekad je pitanje preformulisano i otprilike glasi :“Uradila sam silikone pre 12 godina, sjajno izgledaju, ali sam čula da ih treba menjati i moja drugarica je to već uradila. Da li je to tačno?“ – Nije tačno!

Breast_Implants

Implanti nemaju ograničen rok trajanja. Nisu lomljivi i menjamo ih tek ako im se pocepa opna i sadržaj počne da curi, što nije naročito često.

Pacijenti uglavnom smatraju da implanti imaju određeni rok trajanja. Danas većina proizvođača garantuje da će implanti doživotno trajati. Viđao sam implante koje smo menjali nakon gotovo trideset godina koji su izgledali „kao novi“ kad ih izvadimo. Ipak, veoma retko, dešava se da zbog kontrakture kapsule implant pukne i tada ga je potrebno promeniti, jer se ne mogu popravljati.

Žene mnogo češće implante menjaju zbog promena u izgledu grudi, npr. nakon porođaja, zbog promene telesne težine ili zbog želje da grudi budu veće ili drugačijeg oblika. Sad najčešće umesto postojećih okruglih implanta stavljamo anatomske (kapljičaste) implante koji izgledaju prirodnije od okruglih. Takođe, pacijentkinje koje su ranije uradile povećavanje silikonskim implantima a žele da se bave sportom sad biraju poliuretanske implante, pa često radimo i tu zamenu.

Tek ispod 1% žena koje su uradile implante menjaju ih zbog deflacije ili rupture . Izuzimajući kontrakturu kapsule, koja je i sama na nivou od oko 1-2% godišnje za silikonske , a oko 0,5-1% za poliuretanske implante, najčešći razlog cepanja implanta je zbog toga što se u jednoj tački presavije. Vremenom to mesto slabi i implant se pocepa, recimo kao kad se metalna spajalica polomi nakon nekoliko savijanja na istom mestu. Takvih slučaja imao sam malo, i sećam se da smo kod devojke koja je menjala implante, slučajno našli i savijen implant koji, moram priznati, nije rupturirao.

Zamena implanta nije jeftina, ponekad je znatno skuplja od prve operacije, ukolikoje potrebno uklanjati kapsulu, korigovati položaj bradavica ili oblik žlezde. Pored toga, tu su i anestezija i period oporavka, tako da je moj stav po pitanju zamene implanta na svakih 10 godina : „ako nije pokvareno – ne popravljaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.