Da li silikonski implanti ometaju mamografiju?

Jedno od pitanja koje „muči“ devojke koje planiraju da promene oblik i veličinu grudi je da li će implanti uticati na interpretaciju rezultata pregleda skrininga za karcinom dojke. Pokušaćemo ovde da rešimo neke od nedoumica vezanih za implante i mamografiju.

shutterstock_118868392 Silikonski implanti i mamografija. Mamografija je danas najbolji načina za rano otkrivanje raka dojke kod žena starijih od 35-40 godina. Kod ovih žena redovinim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dve godine pre nego što tumor toliko naraste da se može napipati. Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat. Upotrebljava se u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih bolesnica, kao i kod zdravih žena za rano otkriće raka dojke i kao screening mamografija. Primenu mamografije ne ogradničavaju godine, nego građa dojke, koja je kod mlađih žena neprikladna za mamografsku pretragu, pa se češće radi ultrazvuk dojki. Sigurnost mamografije je međutim kod starijih žena visoka, oko 85 % ,a u kombinaciji s ultrazvukom iznosi i do 95 %. Iako se silikoni vide na standardnom snimku zaključak velike studije je da :“povećavanje grudi silikonskim implantima, uprkos smanjenju tačnosti mamografije, ne utiče na prognostičke karakteristike tumora, niti da kod žena sa implantima postoji veći broj lažno pozitivnih rezultata.

.
O čemu treba voditi računa kad imate implante i idete na mamografiju. Pozicija implanta bitno utiče na skrining testove za karcinom dojke. Pozicija implanta iza (ispod) grudnog mišića omogućuje bolji prikaz dojke na mamografiji od pozicije ispod žlezde. Takođe, isplati se potražiti radiologa koji ima iskustva u skriningu žena sa implantima jer će on obično uraditi i dodatne snimke, uz pomeren implant uz zid grudnog koša, što sopstveno tkivo dojke postavlja u poziciju za bolju vizuelizaciju. Tokom mamografije ne može doći do rupture implanta, jer su oni testirani da izdrže znatno veće pritiske. 3415-PB3-R1 Zaključak : redovna kontrola i dobar radiolog su garancija da će sve promene u dojci biti otkrivene na vreme i da neće dovesti do ozbiljnih posledica. Inače, opšte je poznato da žene sa implantima češće rade kontrole od ostale populacije i da se kod njih tumori dojke otkrivaju u ranijoj fazi kada je moguće potpuno izlečenje.

4 comments to “Da li silikonski implanti ometaju mamografiju?”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Lela - 31.12.2019. Одговори

  Pozdrav doktore,
  Da li se na ultrazvuku dojki sa silikonima mogu videti promene?
  Unapred hvala!!

  • dr Maljkovic - 02.01.2020. Одговори

   Da, jer je implant uvek iza žlezde, tako da se jasno vidi svaka promena u žlezdanom tkivu.

 2. Morana - 08.08.2018. Одговори

  Ukoliko imate implante stare oko 10 god uradjene u ORS hospitalu može li im ova metoda naskoditi ili ih oštetiti ili ozraciti dojku ( mamografija ) ?
  Hvala vam i pozdrav !

  • dr Maljkovic - 08.08.2018. Одговори

   Poštovana,

   samo ukoliko postoji izražena kontraktura kapsule koja deformiše dojku i čini da je implant pod rukom čvrst kao kamena mamografija može naneti bol ili dovesti do pucanja implanta, ali je i to veoma, veoma retko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.