Estetski hirurg otkriva moguće komplikacije operacija

Objavljeno u časopisu 24 sata, autor I.S.

S kakvim potencijalnim komplikacijama se suočavaju žene koje odlaze pod nož estetskog hirurga? Pitali smo jednog od njih šta sve može da krene u pogrešnom smeru.

PLASTICNA HIRURGIJA - profimedia-0154214789_1000x0

Iako su svesne potencijalnih komplikacija i problema koje donosi postoperativni period, žene ne odustaju od odlazaka po nož radi lepote. Estetski hirurg dr Igor Maljković nam je otkrio koje komplikacije nosi koji zahvat i ko je kriv ako do toga dođe – lekar ili pacijent.

Grudi

Rane komplikacije posle stavljanja grudnih implanata su krvarenje, otok, bolovi. Jedna od ređih kompikacija je akutni seroma sindrom, a to je stvaranje velike količine tečnosti oko implanata. Kod neiskusnih doktora ponekad je problematično pozicioniranje implanta , npr. previsoko, prenisko ili u stranu. Za neke od tih promena su zaslužne i pacijentkinje. Dešava se da podižu implante na gore, korsetima i brushalterima, a onda oni tu ostanu. Implant može da krene na dole i ako žena previše trči, ili se bavi sportom. Kod pacijentikinja koje spavaju na stomaku se često razmaknu implanti. Ono čega se žene najčešće najviše plaše je kapsularna kontraktura, kada tkivo formira kapsulu koja pritiska implant i čini da on postane tvrd i izobličen. Poneki implant pukne zbog prevelikog pritiska. To je retkost, ali se dešava.

Nos

Operacije nosa kod nas često ne rade estetski hirurzi, pa zbog toga ponekad dolazi do komplikacija. Dešava se da nos izgleda preoperisano. Na primer kada postoji izražena grba na dorzumu, to bude uklonjeno, ali vrh ostaje nedovršen. Dešava se i da obe strane ne budu jednake, ili da se pod rukom pipaju neravnine i vide se posle operacije. Komplikacije mogu biti krvarenje i ožiljci koji tokom zarastanja povuku nos u stranu. I pacijenti umeju da pogreše, pa povrede nos u periodu kada do toga ne bi smelo da dođe. Rskavica nosa zarasta šest meseci i u tom periodu treba biti izuzetno pažljiv.

Zadnjica

Kada pričamo o postavljanju implanta u zadnjicu, može doći do infekcije, krvarenja, bolova. Implant može i da se ošteti, pa se u tom slučaju vidi neadekvatna pozicija, a može i da se postavi nedovoljno duboko, pa se vidi pod kožom. Kod povećanja i preoblikovanja zadnjice masnim tkivom potencijalna teškoća je da se mali deo masnog tkiva prihvati, što niko ne može da predvidi jer zavisi od samog pacijenta.

Zatezanje stomaka

Pacijentkinje su uglavnom zadovoljne ovim zahvatom jer dobijaju podmlađen izgled. Zbog toga su spremne da tolerišu i vidljiv ožiljak koji je horizontalan i veliki. Komplikacije mogu da budu nezarastanje rane kod žena pušača, infekcija, tečnost koja se pojavi između organa i kože. – Ljudi kada pomisle na loše operacije i komplikacije uglavnom u vidu imaju one holivudske bake koje strašno izgledaju. One rade sve prenaglašeno, puno puta se operišu i to nisu komplikacije, već očekivani ishod, npr kada operišete donje kapke dovodi se koža sa obraza skoro do oka, u cilju zatezanja lica i tada se vidi tipični izgled kada obraz nema lep prelaz kože do donjeg kapka ili kad je , posle fejsliftinga koža previše istanjena i zategnuta preko lica i deluje kao čarapa navučena preko skeleta – rekao nam je doktor.

.
Pitali smo ga i koliko često prepravlja tuđe greške u hirurgiji. – Češće nego što bih želeo. Najčešće su u pitanju nos i grudi – zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.