Implanti i ALCL

Leider ist der Eintrag nur auf Serbisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Ukoliko razmatrate povećanje grudi ili već imate impante verovatno ste čuli za priču o raku koji se povezuje sa implantima,a u susednoj državi je jedan tabloid naslovnu stranu posvetio tome. Pričamo, naravno o BIA-ALCL, anaplastičnom limfomu povezanim sa implantima.

ŠTA je ALCL?

ALCL je retki tip non-Hodgkin limfoma koji karakteriše nakupljanje abnormalnih T-limfocita u limfnim čvorovima. ALCL povezan sa implantima (BIA-ALCL) je još ređa forma ove bolesti koja se formira u kapsuli koja okružuje implant i nije u pitanju rak dojke. Lečenje BIA-ALCL je uspešno kada se bolest pravovremeno otkrije.

.

Šta je uzrok te bolesti?

Konkretnog odgovora nema. Postoji par teorija koje pokušavaju da objasne pojavu ALCL: jedna od njih je da implanti sa teksturom nose rizik od pojave ALCL. Druga teorija je da se radi od bakterijskoj infekciji, koja dovodi do formiranja ALCL. Treća teorija je da postoji genetska predispozicija za formiranje BIA-ALCL, koja je nađena u smislu mutiranih gena pod nazivom JAK1-STAT3. Suština je da trenutno nemamo objašnjenja, već koristimo  opservacije na osnovu kojih se istraživanja usmeravaju .

.

Kakvi su simptomi bolesti ?

Najčešće je u pitanju otok i bol, uz formiranje veće količine tečnosti oko implanta. Otkriva se lako jer se pre početka bolesti javlja otok koji kontinuirano traje mesecima. Naravno, nije svaki bol ili otok dojke znak da se razvio BIA-ALCL, već je razlog najčešće bezazlen – trauma, kontraktura kapsule ili beznačajna bakterijska infekcija. Bolest se najčešće javlja 7 i više godina od povećanja grudi implantima..

Ukoliko imate neki od ovih simptoma nije naodmet uraditi ultrazvučni pregled. Ukoliko je indikovano treba punktirati tečnost oko implanta i poslati je na analizu i uraditi MRI pregled.

.

Kako se bolest leči?

Pravovremeno otkivena bolest je u potpunosti izlečiva, uklanjaju se implanti i kapsula.

.

Da li da preventivno uklonim implante?

Kako je rizik od BIA-ALCL veoma nizak trenutne preporuke FDA su da „ukoliko imate implante, nema potrebe za promenom rutinske medicinske nege i praćenja stanja“. Drugim rečima, ako sa njima nemate problema nema razloga da implante uklanjate. Sa druge strane Francuska je jedina država na svetu koja je zabranila korišćenje makroteksturiranih i poliuretanskih implanta zbog moguće veze sa razvojem ALCL, ali NIJE preporučila uklanjanje implanta kod žena koje ih već imaju, a u Francuskoj ih je preko 400.000.

Naravno, ukoliko ste iz bilo kojeg razloga zabrinuti zakažite kontrolni pregled i ultrazvuk dojki.

.

Šta je tekstura implanta

Tekstura je površinska nepravilnost silikonskog omotača implanta. U poslednjih 20 godina udeo teksturiranih implanta bio preko 85-90%, dok su glatki implanti smatrani „zastarelim“ i ređe korišćeni. Tokom 2018 objavljena je nova ISO standardizacija implanta koja im definiše teksture. Po njoj su glatki, tj „smooth“ implanti sa teksturom visine do 10 mikrometara, mikroteksturirani od 10-50, a makroteksturirani su preko 50 mikrometara. U pojedinim člancima se poliuretanski implanti smatraju teksturiranim, iako poliuretanska pena nije u pravom smislu tekstura već trodimenzionalni matriks u koji tkivo urasta.

.

Kako izbeći BIA-ALCL?

Jedini siguran način je da ne uradite implante. U stvarnom životu, ukoliko niste zadovoljni izgledom grudi i želite promenu treba razmotriti povećanje grudi masnim tkivom ili koristiti glatkih ili mikroteksturiranih implanta, a u izbor bih , na osnovu literature, stavio i poliuretanske implante. Svakako treba razmatrati učestalost ostalih komplikacija – od malpozicije implanta, preko seroma do kontrakture kapsule pre donošenja odluke o vrsti i tipu implanta.

.

Da li treba da se zabrinem zbog ALCL ako imam implante?

Odgovor je da postoji veoma mali rizik od razvoja ALCL ukoliko imate implante, ali realno mislim da nema mesta panici. BIA-ALCL je retka bolest koja se lako otkriva i leči. Milioni žena imaju implante a do 2019. je FDA potvrdila 457 slučajeva ove bolesti. Najveći broj tih slučajeva (310) odnosi se na implante sa teksturom. Jedna od studija daje procenu da je okvirni doživotni rizik od 1/3817 do 1/30000. Medicinska profesija još uvek proučava BIA-ALCL i procenjuje rizike od  implanta.

.

Zaključak

Povećanje grudi je do sada pomoglo milionima žena da se osećaju sigurnije i bolje u svom telu, a i danas se smatra bezbednom opcijom ukoliko je radi kvalifikovan estetski hirurg u adekvatno opremljenoj ustanovi, sa implantima koji poseduju sve neophodne sertifikate bezbednosti.

Ovaj tekst pisan je kao lični stav, na osnovu činjenica objavljenih u literaturi, a bez finansijske koristi od bilo kojeg proizvođača.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.