Ne sviđa mi se nos, ali ne znam zašto

Estetski hirurg koristi svoje znanje anatomije i estetike lica i bira operativnu tehniku za svaki nos pojedinačno. U operaciji nosa neophodno je imati dobar plan baziran na preoperativnoj analizi.

Često mi dolaze pacijenti koji žele da „smanje“ i ulepšaju nos, ali ne umeju da objasne šta im smeta, već jednostavno kažu da im se nos ne sviđa i da žele lepši.Za početak pacijentu dam ogledalo i zatražim da mi opiše šta mu sve smeta, a zatim uradim pregled.

To, veoma uprošćeno izgleda ovako, i možete i sami kod kuće sve ponoviti i odrediti šta konkretno treba modifikovati na nosu:

.

Počećemo od korena nosa. Potrebno je uraditi jednu profilnu fotografiju i videti gde je najniža tačka korena nosa. Njeno mesto treba da je u nivou trepavica gornjeg kapka , a od oka do nosa udaljenost treba da bude 11mm. Tačka na čelu, glabela, treba da bude oko 5 mm ispred korena nosa.

.

.

Sad ćemo izmeriti kosinu nosa koja je različita kod žena i muškaraca i idealno iznosi 34 , odnosno 36 stepeni. Dužina nosa, od korena do vrha (na slici je to linija Ni-Ti) treba da iznosi 2/3 dužine od obrva do usana, što se lako izmeri običnim lenjirom, a može se pogledati i sa fotografije.

—-

Korekcija profila nosa je najčešći zahtev i to je uglavnom „grba“ koju treba ukloniti. Pitanje je koliko nisko treba spustiti nos. Da li samo poravnati grbu ili i smanjiti celu visinu nosa. Idealna visina nosa je 2/3 njegove dužine, te tako dobijamo vrednost za koju treba smanjiti kost i rskavice. Ja nisam ljubitelj velikog spuštanja visine nosa jer tad dobija sedlast i jasno uočljiv „operisani“ izgled.

.

.

Kad pogledamo lice spreda, povezaćemo linije koje produžuju od obrva naniže ka vrhu nosa i videćemo da li su one simetrične i lepe ili su izlomljene i nepravilne. Pogledaćemo i ukupnu širinu nosa, kao i oblik vrha.

.

Širina nozdrva ne bi trebala da prelazi razmak unutršnjeg ugla oka.Konstatujemo sad oblik i simetriju vrha nosa. Postoji puno deformiteta vrha nosa i mogu biti manje ili više izraženi, ali se, srećom, većina može korigovati ukoliko se radi otvorena rinoplastika. Obratite pažnju na punoću rskavice vrha nosa jer velika rskavica može vizuelno jako da utiče na izgled nosa.

Rotacija vrha označava položaj vrha u odnosu na ostatak nosa i kažemo da neki nos visi, stoji normlano ili je prćast. Gledano odozdo nos bi trebao da ima izgled galeba raširenih krila.

.

Ima tu još puno detalja, ali ne bih vas time zamarao. Ovo je dobra osnova za objektivno sagledavanje izgleda nosa i može da služi kao vodič pred razgovor sa vašim estetskim hirurgom.

Naravno, biće mi drago da odgovorim na sva pitanja, postavljena ovde, poslata na mail igormaljkovic@yahoo.com ili FB: http://www.facebook.com/igor.maljkovic.5

10 comments to “Ne sviđa mi se nos, ali ne znam zašto”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Danica - 03.01.2019. Antworten

  Doktore imala sam rinoplastiku pre tacno cetiri godine i doktor i ja smo se tada slozili da nema potrebe dirati vrh i koren nosa vec samo ukloniti malu grbicu. Medjutim, posle godinu dana od operacije, kada je sve doslo na svoje, meni nozdrve izgledaju previse siroko i okruglo u odnosu na mali nos koji sada imam. Da li je moguce samo nozdrve smanjiti i korigovati i koja bi bila cena zahvata?

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Antworten

   Poštovana, moguće je to uraditi, u pitanju je sekundarna rinoplastika koja je uvek problematična zbog postojanja ožiljnog tkiva.

   Ukoliko se radi samo sužavanje nozdrva zahvat se može obaviti u lokalnoj anesteziji i nije previše skup, ali najčešće je potrebno i korigovati vrh nosa, a ne samo njegovu širinu.

   • Nevena Stojmanovikj - 24.03.2020. Antworten

    Hvala vam na odvoenog vremenu … imam uradjenu operaciju nosa pre 12 godina i sa tokom godine koza sto se nalazi megju ocima kao da je pala… a i nisam zadovoljna izgledom nosom napred kao da nemam tu kost kao da imam samo oni doljni deo od nosa … pa sam htela da pitam dali je to mogucje ispraviti se sa drugom operacijom ? Mogu vam i sliku posaljiti da bi videli kako to izgleda … hvala vam …

    • dr Maljkovic - 31.08.2020. Antworten

     Poštovana,

     moguće je uvek popraviti izgled nosa, a za Vaš slučaj često koristimo transplantat rskavice ili kosti.Naravno, možete mi poslati svoje fotografije.

 2. beba - 16.08.2015. Antworten

  Nos mi je operisan pre mnogo godina, ali ostao je problem vrha nosa, estetski ruzno a kada ga rukom podignem osecam da mnogo lakse i disem.Dakle treba uraditi operaciju vrha nosa pa me zanima koliko to kosta i da li se radi u Beogradu.Hvala!

  • dr maljkovic - 16.08.2015. Antworten

   Poštovana, operacije tog tipa radimo u Beogradu i najčešće je potrebno uraditi otvorenu septorinoplatiku. Cena sekundarne operacije iznosi 2000-2500e.

 3. ELA - 04.01.2015. Antworten

  Imam gruba na nosu ali mi roditelji i prijatelji savetuja da je ne operisem.Da li postoji neki drugi nacin da je uklonim?

  • drmaljkovic - 04.01.2015. Antworten

   nažalost , operacija je jedini način…

 4. Vladimir - 06.10.2012. Antworten

  Pozdrav doktore, ja sam bio kod vas na pregledu pre nekog vremena u vezi korekcije nosa (i čeonog liftinga) ali sam zaboravio da vas pitam da li je moguće da se posle smanjenja tj. spuštanja nivoa korena nosa bliže očiju (u tekstu gore kažete da to rastojanje treba da iznosi 11 mm a kod mene je ono čitavih 17) pojavi višak kože koja s obzirom na toliko smanjenje koštanog dela? I ako je tako, da li je moguće da se taj višak odstrani pa makar i po cenu nastanka ožiljka na samom nosu?

  Hvala!
  Vladimir

  • drmaljkovic - 06.10.2012. Antworten

   Vladimire, zahvaljujem se na pitanju, potpuno je na mestu.

   Mislim da će se koža vremenom sama retrahovati toliko da neće biti potrebna ekscizija ukoliko smanjimo visinu korena nosa. Do sada nismo imali slučaj da uklanjamo višak kože posle menjanja korena nosa, i svakako bismo sačekali bar 2-3 meseca, dok prođu otoci, a onda , u lokalnoj anesteziji, to uklonili.
   Puno pozdrava!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.