Pušenje i estetska hirurgija

Pušenje je loše za vas. To je nezdrava navika. Trebali bi da prestanete. Ako ste pušač, čuli ste ovo već mnogo puta.

officesmokershs_600x450

Sve je to istina, i u nekom savršenom svetu, svi bi prestati da puše.U stvarnom svetu to se ne događa često, a ja sam tu i da vas posavetujem da se odreknete svoje navike. Ako ste planirali operaciju bilo koje vrste, a naročito estetsku, onda biste trebali barem na kratko da prekinete pušenje. Evo zašto: Nikotin iz cigarete ili u bilo kojem drugom obliku je vazokonstriktor, što znači da uzrokuje sužavanje krvnih sudova. Kada se to desi oni ne mogu da dopreme tkivima kiseonik koji pomaže u borbi protiv infekcija i održava ih u životu.Tokom operacije neki krvni sudovi moraju biti presečeni, što znači da čak i ako niste pušač, vaša koža prima manje kiseonika nego inače tokom oporavka. Ako ste još i pušač, nikotin dodatno smanjuje količinu kiseonika i povećava učestalost komplikacija.

Pušenje može imati razorne efekte na rezultate estetskih operacija, uključujući (ali ne ograničavajući se na) fejs-lift, abdominoplastiku, podizanje i smanjivanje dojki, povećavanje grudi, brahioplastiku, operaciju nosa. U svim navedenim operacijama kod pušača su česta usporena zarastanja rana, lošiji izgled ožiljka, potreba za dužim lečenjem, a u slučaju povećanja grudi povećan rizik od kontrakture kapsule. Zbog efekta nikotina kod pušača se moraju raditi operacije manjeg obima, npr kod fejs-lifta ili abdominoplastike se manje podminira koža, te je krajnji rezultat lošiji nego kod nepušača.

Svakako da ne mogu da zahtevam od svojih pacijenata da zauvek ostave cigarete, iako im to uvek savetujem. To mora biti njihova odluka, slično onoj o estetskoj operaciji. Pušenje treba prekinuti bar 4 nedelje pre i posle planirane operacije. Pacijentima koji nisu u stanju da ostave cigarete savetujem da pokušaju da vode zdraviji način života, pa tek onda da razmatraju estetsku hirurgiju jer prestanak pušenja poboljšava kvalitet života više nego što estetski hirurg može da uradi.

2 comments to “Pušenje i estetska hirurgija”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Jelena Dinic - 14.01.2013. Antworten

    Dobro,dobro…pobedili ste…ostavljam 😀

  2. lana999 - 01.09.2012. Antworten

    Odlican savet! Ako Vas poslusaju, ne moraju vise ni da nastavljaju sa cigaretama!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.