Estetska hirurgija za tinejdžere

Tinejdžeri obožavaju ogledalo u kome satima posmatraju svoje nove frizure i šminke, rezultate treniranja novih sportova ili osmeh posle nošenja aparata za ispravljanje zuba. Uvek su fascinirani svojim izgledom, promenama koje se preko noći dešavaju dok prebrzo ulaze u svet odraslih.

Ali, priličan broj je toliko nezadovoljan onim što vidi da želi da napravi trajnu promenu slike u ogledalu. Glavna briga tinejdžera nekad su bili krivi zubi i akne,a danas su uobičajene estetske procedure.

Kroz razgovor sa svakim od mladih pacijenata pokušavao sam da saznam motive za operaciju. Zanimljivo, potpuno su u suprotnosti od razloga odraslih ljudi.

Odrasli pokušavaju da se boljim izgledom posle estetskog zahvata na neki način izdvoje iz okoline, a mladi žele suprotno – da izmene delove tela koje smatraju neprivlačnim i prestanu da privlače pažnju jer su drugačiji.

Bilo je situacija da su deca zbog izgleda maltretirana od strane vršnjaka u školi i dolazili su sa pričom kako ih zadirkuju na odmoru, na putu do škole, u dvorištu. Najčešći razlog kod osnovaca bile su – klempave uši.

Sa punoletstvom, želje za povećavanjem grudi i korekcijom nosa postaju uobičajene. Često dolaze devojke koje rade te dve operacije u istom aktu, ili najpre urade povećaju grudi, a onda, za godinu ili dve dođu i koriguju nos.

Jedna mlada pacijentkinja je, pred samu anesteziju, uzela svoj grudnjak, tražila od nas makaze i isekla ga pred nama. Samo je rekla : „Zbogom sunđeri i korpice! Zbogom „ravna kao daska“. Zbogom 75cm! „, i otišla u operacijonu salu na povećavanje grudi. Zadirkivanje iz dečjeg uzrasta očigledno dobija drugi oblik, dok suština ostaje ista.

Trend povećanja broja estetskih operacija kod tinejdžera je svuda u svetu prisutan.U Americi godišnje preko 200.000 tinejdžera godišnje bude operisano iz estetskih razloga.

Kod nas nema preciznih podataka, ali u mojoj praksi tinejdžeri čine oko 80% pacijanata koji rade operaciju ušiju, 50% koji rade rinoplastiku i oko 15% onih koji rade povećavanje grudi.

Redovno viđam na FB fotografije s letovanja pacijenata koji su tek uradili operaciju nosa ili grudi. Moram priznati da mi dođe da im napišem „Ne skači na glavu u vodu!“ ili „Ne igraj odbojku, tek si operisana“, ali onda shvatim da je to suština operacije – da u društvu budu sa osmehom, da skaču, igraju se, da nemaju ograničenja zbog izgleda, da se osećaju lepo kad lepo izgledaju.

2 comments to “Estetska hirurgija za tinejdžere”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. drmaljkovic - 10.08.2012. Одговори

    Potpuno se slažem sa Vašim komentarom.

    Ja sam zbog toga pitao koleginicu, dečjeg psihijatra šta o tome misli. Njen stav je da je konceptualno pogrešno menjati izgled u cilju sprečavanja dečjeg nasilja, ali da u situaciji kad država ništa ne čini po tom pitanju, to jedini način za prevazilaženje ove veoma problematične situacije.

  2. tatjanamb - 10.08.2012. Одговори

    Pitanje je da li treba korigovati tela mladih nad kojima se drugi izivljavaju zavitlavajuci ih ili treba korigovati ponasanje „zlatoustih“.

    Sigurno postoje i opravdani razlozi za korekcije, ali je pitanje sta zaista preovladjuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.