Globalno plastično selo – 11. kongres SRBPRAS

U Beogradu je prethodne nedelje održan 11. kongres SRBPRAS. Kao član udruženja plastičnih hirurga Srbije bio sam jedan od učesnika, sa poster prezentacijom iz (naravno!) hirurgije dojke.

Ovoga puta estetska hirurgija je dobila značajnije mesto i bolje termine, što mi je jako drago, jer posredno pokazuje ekonomski oporavak društva i smer u kome se svi krećemo. Predavači su i ovog puta bili izuzetni – Gotti, Toledo, Zambelli, Ahčan, Gulyas i mnogi drugi.

Ono što je , meni, posebno zanimljivo su teme iz estetske hirurgije dojke, nosa i lica. Pokazalo se da pojam globalnog selo važi i u estetskoj hirurgiji. Više nije bitno gde se ko nalazi, jer su nove informacije, nove hirurške procedure dostupne svugde i svima i samo je potrebna smelost da se iste primene. Tako je dr Zambelli opisivao tehniku podizanja dojke koja je imala iste elemente kao slike sa moje prezentacije, dr Gotti je naglašavao značaj ojačavanja kolumele u hirurgiji nosa koju sam dan ranije radio, dok je Gulyas objašnjavao merenja dojke u korekciji asimetrije koja i sam primenjujem. To je sve učinilo da se osećam potpuno ravnopravno sa gostima iz inostranstva, znajući da su tehnike koje koristim u trendu, teda su rezultati koje postižem u rangu sa onima koji su prikazani na kongresu. Dual plane položaj implanta je, i dalje, neprikosnoven, kako kod nas, tako i u svetu.

Uprkos mišljenju da se tajne zanata pažljivo kriju hirurzi plastičari rado dele znanja sa kolegama. Kako ko usavrši neku tehniku požuri da je podeli, objavi i druge tome nauči. Zamislite sad paralelu u svetu automobila – BMW je napravio najbolji motor i rešio da svima pokaže kako je to postigao, a Lancia je podelila svima tajne svog prelepog dizajna. Prilično neverovatan scenario, zar ne?

3 comments to “Globalno plastično selo – 11. kongres SRBPRAS”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Sandra - 19.05.2012. Одговори

    Slazem se sa Milicom u potpunosti 🙂 . ….mozda i ja postanem „vasa“ 🙂 .

    Pozdrav

  2. milica - 19.05.2012. Одговори

    Doktore, blog Vam postaje lep izvor informacija za pacijente i one koji bi to mogli da budu. Samo nastavite. Pozdrav od Vaše pacijentkinje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.