Implanti : more, sunce, plivanje

Jedno od pitanja koje me pacijentkinje najčešće pitaju početkom leta je : „Kad mogu da idem na more i da plivam posle operacije grudi?“ Evo i odgovora …

implanti

Generalno , na nekih četiri nedelje od operacije većina devojaka mogla bi da ode bezbedno na more ili na bazen. Pacijentkinje su posle operacije grudi već posle 2-3 nedelje u potpunosti oporavljene, ali treba znati da koži i dubljim tkivima treba vremena za zarastanje, da postignu potpunu nepropusnost za vodu, tako da ja savetujem devojkama koje ranije odlaze na more da posle kupanja menjaju kupaći, i da se dobro osuše posle kupanja da bi u kontaktu sa kožom vlaga bila što kraće po izlasku i da se mesta incizije ne bi macerirala u prisustvu vlažnog kupaćeg kostima.

Za devojke kojima su 4 nedelje čekanja preduge ostaje varijanta odlaska na plažu ili bazen, ali bez kvašenja gornje polovine tela. Iako deluje kao ozbiljno ograničenje, i ovakav boravak može biti jako zanimljiv. Uostalom, savršene grudi su još više istaknute ukoliko se sedi na ivici bazena, a ne mora se gubiti vreme koje se provodi sa prijateljima ili porodicom.

Plivanje je posebna priča. Neko pod plivanjem smatra održavanje u vodi uz blage zamahe rukama, dok je za nekog pravi doživljaj tek brzo plivanje u bazenu ili protiv talasa. Svakako u prvih osam nedelja od operacije treba izbegavati brzo plivanje i ograničiti pokrete ruku jer za sve to vreme ležište implanta nije u potpunosti formirano.

Takodje, često me devojke pitaju da li se smeju sunčati posle operacije. Iako je kupanje dozvoljeno posle 3 nedelje, oštećenja koja mogu nastati od prejakog sunca su takva da zahtevaju poseban oprez. Zamislite ožiljak kao nežnu bebinu kožu i prema njemu se tako odnosite. Prerano izlaganje ožiljka suncu može dovesti do trajne hiperpigmentacijeili uvećanja ožiljka. Dobro pravilo je da se ožiljak može osunčati tek kad poprimi svetlu boju, kad omekša i izravna se. Preporučuje se i korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom i mazanje ožiljaka kremama, iako su oni, generalno, pokriveni kupaćim kostimom.

Inače, plivačima takmičarima implanti umanjuju rezultate za 15-20%, zbog mišićne aktivnosti i oblika tela. Tako da ako spadate u tu kategoriju, sačekajte još neki trofej pre odluke o povećanju grudi.

Ronjenje je dozvoljeno posle 6 nedelja od operacije, a sama gustina implanta je 0,97, tako da su neznatno lakši od vode i „ne vuku“ na dno.

Ako se držite ovih jednostavnih pravila moći ćete se posle operacije veoma brzo pojaviti na bazenu ili bezbedno otići na dogovoreno letovanje.

Ukoliko imate nekih pitanja možete mi se obratiti putem e-maila ili Facebook naloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.