Istina o botoxu

Od proizvoda koji se koriste u „anti-aging“ medicini Botox je najpoznatiji i malo ko ne zna šta je to, ali uprkos popularnosti koju uživa postoji dosta zabluda u vezi rizika Botox tretmana – opasan je, adiktivan, ostavlja posledice… lista je dugačka.

Danas ću pokušati da objasnim neke mitove, koje sam čuo od svojih pacijenata i odgovorim na najčešće postavljena pitanja u vezi Botoxa

female face with wrinkles on her forehead

Mit : Botox je opasan

Botox je veoma siguran – dok god ga administrira plastični hirurg. Supstanca od koje se Botox pravi jeste nervni otrov koji bi u velikim dozama mogao naneti štetu organizmu: Industrijski, Botox se pakuje u dozama od 50 i 100 jedinica i daje se u ograničene regije tako da je rizik praktično jednak nuli.

Ako činjenica da ga je odobrila FDA nije dovoljna evo još jednog podatka : godišnje se uradi preko 2,8 miliona Botox tretmana, bez objavljenih neželjenih efekata. Rekao bih da su to dobre šanse za uspeh.

Mit : Botox će mi ukočiti lice, izgledaću kao lutka

Botox blokira provođenje nervnih impulsa do mišića koje smo izabrali (i tako ih sprečava da se kontrahuju, što u stvari uzrokuje bore na licu koja nas čine starijim ili umornim) – ali ne „ukoči“ niti „zaledi“ celo lice. Kad dajem Botox koristim veoma male igle i „gađam“ tačno određene miišiće lica i to baš one koji prave najviše bora, dok sve ostale ostavljam u potpunosti funkcionalnim. Kad botox daje neko ko je dobro edukovan nikad se ne javlja efekat ukočenog lica. Vaš izraz lica treba da bude kao što je i bio pre tretmana, samo – bez bora.

Mit : Efekat Botoxa je trajan

Nažalost – nije ni blizu istine. Efekti traju od 3 do 8 meseci pre nego što nestanu. Ovo se dešava zbog same fiziologije organizma: toksin se vezuje za receptore koji postoje u trenuku davanja, ali mišići vremenom stvaraju nove receptore koji preuzimaju funkciju i aktivnost im se vraća, a sa njima i bore.

Mit : Botox tretmani su bolni

E, a ovim bih se gotovo složio. Ne zato što je istina, već što se, od detinjstva, plašim injekcija.

Neću reći da je osećaj kad dobijate injekcije Botoxa lep, ali nije naročito bolan. Igla je veoma tanka, ide veoma površno u kožu, i daju se male količine rastvora tako da je diskomfor minimalan. Recimo, kao ujed komarca. A i sama procedura veoma kratko traje, što je utešno. Baš za one osetljive (kao ja što sam, npr) nije loše uzeti malo leda i staviti na regije koje će se tretirati.

Mit : Botox je adiktivan!

Pa, pošto efekti traju samo oko 6 meseci, tretmani se periodično ponavljaju. E, tu je krenuo trač. Ljudi su videli kako im prijatelji redovno odlaze na Botox tretmane i pomislili su da su oni „navučeni na iglu“. Istina je u stvari da oni dolaze na ponovne Botox tretmane ne zbog adikcije na produkt već – zato što su zadovoljni sa rezultatima procedure i svojim izgledom!

.

Nadam se da sam uspeo da ispravim neke pogrešne predstave koje postoje o Botoxu – ali ako imate drugih pitanja slobodno pozovite, obratite se putem e-maila ili pogledajte Facebook stranu i tamo ostavite pitanje.

4 comments to “Istina o botoxu”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. milena dujkovic - 03.05.2017. Одговори

  +iznenadjena sam da ste obrisali moje pitanje
  a bilo je Da li botox moze da uveca glavu zivca oka

  • dr maljkovic - 04.05.2017. Одговори

   Poštovana ,

   Kada se botox koristi za korekciju bora na licu nije moguće oštetiti očni nerv.

 2. milena dujkovic - 20.04.2017. Одговори

  da li botox moze osteti zivac oka i
  da uveca glavu zivca oka ? unapred zahvalna

  • dr maljkovic - 27.04.2017. Одговори

   Poštovana,

   ja za tako nešto nisam čuo, očni živac je veoma daleko od struktura koje se infiltriraju botoxom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.