Kontraktura kapsule kod silikonskih implanta

generic_body_07Kapsularna kontraktura kao problem postoji od uvođenja prvih silikonskih implanta u upotrebu. Iako je učestalost znatno smanjena u poslednjih desetak godina problem i dalje postoji i pogađa određene pacijentkinje i predstavlja najčešći medicinski razlog za reoperaciju i zamenu implanta.

Kad implant postavljamo u tkivo najpre formiramo „džep“. Najčešće koristimo „dual plane“ tehniku, tako da je gornji deo implanta pokriven mišićem, a donji deo žlezdom. Istraživanja pokazuju da je na taj način smanjena incidenca kapsularne kontrakture u odnosu na poziciju ispod žlezde. Ožiljak koji se formira oko silikona je kapsula i normalno ostaje meka i tanka godinama. Ovo se dešava u najvećem broju slučajeva, čak 95-97% devojaka u prve tri godine ima ovakav ishod.

Međutim, u oko 1-2% slučajeva godišnje ovaj ožiljak se zadeblja i počne da steže implant, sve dok on ne poprimi oblik lopte, ili dok ne pukne. Stegnut implant je veoma čvrst, deformisan i jasno se ocrtava ispod tkiva. Najčešće je pomeren nagore. Ta pojava viđa se kako na samo jednoj , tako i na obe strane istovremeno.

Dobra vest je što nije u pitanju oboljenje, tumor ili nešto strašno. Loša vest je što ne znamo tačno šta kontrakturu izaziva i što je jedino lečenje hirurško, kao i što nije pokrivena garancijom proizvođača. Poznato je da je trauma jedan od faktora rizika, kao i bakterijske infekcije u organizmu. Postoji čak i predlog da se stomatološki zahvati ne rade 6 meseci nakon povećavanja grudi iz tih razloga, kao i da se profilaktički daju antibiotici kod svih stomatoloških zahvata devojkama sa implantima.

Kontrakture kapsule klasifikujemo po Bakeru i to:

Grade 1 – meka i normalna kapsula. Implant se lako pomera u kapsuli.

Grade 2 – Implant je čvršći na dodir nego uobičajeno. Džep je nešto malo manji, izgled je dobar , ali više nije savršen.

Grade 3- Implant je čvrst na dodir, neprirodnog oblika, često postoji asimetrija. Izgled je nezadovoljavajući.

Grade 4- Sve kao kod trećeg stadijuma, ali je dojka bolna.

.

Šta raditi sa kapsulom?

Masaža. Mnogi je preporučuju, bez valjanog razloga. Ima je svrhe raditi ukoliko je implant postavljen na mišić i nije teksturiran. U protivnom, može dovesti do mikrotrauma i upale te je ja ne preporučujem, smatrajući da mišić već dovoljno masira implant. Nije se pokazala kao efikasna, kao ni ultrazvuk, ni antibiotici, niti kortikosteroidi.  Čuo sam da pojedini doktori pokušavaju pritiskom spolja da pocepaju kapsulu. Nisam to probao, ali mislim da postoji realna opasnost od pucanja samog implanta tokom te procedure.

Uklanjanje kapsule. Kako ne znamo šta uzrokuje kapsulu mi je uklanjamo i nadamo se da se neće ponovo javiti. Obično zahvat traje duže nego prva operacija, jer je uklanjanje teško i sporo, a neminovno odlazi i deo tkiva dojke. Ja ne preporučujem prosto rasecanje kapsule, jer se ona redovno ponovno vrati ukoliko nije u potpunosti uklonjena. Ukoliko ni ovaj postupak ne pomogne i ako se nakon par meseci ili godina ponovo stvori kapsula pokušavamo da napravimo novo mesto za implant, u sloju iznad ili ispod prethodnog.  Implant se može zadržati, zameniti novim silikonskim ili se mogu koristiti poliuretanski implanti.

 

ba-img-22 aaaIMG_20160130_165011

Kapsularna kontraktura je složen problem i još uvek na nju nemamo sve odgovore. Jedan od načina za prevenciju je korišćenje poliuretanskih implanta kod kojih je kontraktura 3. i 4. stepena izuzetno retka. Uklanjanje kapsule je zahtevan zahvat,  često zahteva nove implante i, možda najbitnije, nije pokrivena garancijom proizvođača implanta, pa je uglavnom njena cena viša od prve implantacije, čak i kad se radi u nekom relativno kratkom periodu. Ukoliko je potrebno koristiti dermalni matriks (ADM) cena zahvata znatno se povećava. To može biti jedan od razloga koji će prevagnuti izbor ka poliuretanskim implantima koji su , po studijama, gotovo sa 50% manjim rizikom za razvoj kontrakture, a koje ja u poslednje vreme gotovo isključivo koristim i u prvoj augmentaciji.

Nadam se da sam ovim tekstom otkrio makar vrh ledenog brega koji se tiče kapsule i njene kontrakture. Ukoliko mislite da imate problem sa kapsulom, ili biste zakazali pregled možete me kontaktirati putem emaila, Facebooka, vibera ili kako Vam već odgovara.

 

8 comments to “Kontraktura kapsule kod silikonskih implanta”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Dragana - 16.12.2019. Одговори

  Dobro vece,zanima me koliko traje operacija i d ali ke postooperativni oporavak duzi i bolniji od same ugradnje implatanata,hvaala

  • dr Maljkovic - 02.01.2020. Одговори

   Poštovana, operacija traje oko 2h i oporavak nije naročito težak. Bolovi postoje prvih par dana.

 2. Jelena - 16.12.2018. Одговори

  Postovani, imam vec tri godine bol i tvrdu dojku, znaci jedna strana. Nije deformisana, a i bol nije jak, tako da mi nije ni smetalo. Doktor je vec rekao da se radi o kapsuli i da se treba mijenjati u nekom trenutku. Bol je sada i jaci, dojka tvrdja. Da li moze od pritiska doci do pucanja implantata i koliko je hitna intervencija. Unaprijed zahvalna!

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Одговори

   Poštovana,

   kod Vas se svakako radi o kontrakturi kapsule III stepena koja može dovesti do rupture implanta. Stanje nije hitno, ali treba planirati operaciju i zamenu implanta u narednim mesecima.

   Da, zbog pritiska često implant pukne, npr kada se radi mamografija.

 3. Dušica - 13.10.2018. Одговори

  Povecala sam grudi 31 novembra prosle godine u levu mi je stavljen implant velicine 375cc a u desnu 350cc zbog asimetrije grudi,implanti su mentor okrugli.Sve je bilo ok do pre neki dan kad mi je leva dojka otekla,boli i kao da gori.Vidljivo je veca od desne i ne mogu da nosim brus jer me iritira i zica ispod steze pa sam se vratila na prsluk koji sam nosila posle operacije al i on mi steze levu dojku pa me boli…Ne znam u cemu bi mogao da bude problem al ne prolazi.

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Одговори

   Poštovana,

   to bi pre ličilo na razvoj seroma oko implanta. Najbolje da uradite MRI pregled i da se postavi tačna dijagnoza stanja.

 4. LIDIJA - 01.03.2018. Одговори

  DA LI SE KONTRAKTURA MOZE RESAVATI ISKLJUCIVO ZAMENOM IMPLANTA?

  • dr maljkovic - 01.03.2018. Одговори

   Poštovana, ponekad je moguće uraditi samo kapsulektomiju (kompletno uklanjanje zadebljale kapsule) i vratiti isti implant, ukoliko on nije deformisan ili oštećen. Takodje mogu se implanti izvaditi i ukloniti kapsula, bez ponovnog ubacivanja novih implanta.
   Mislim da masaža implanta nema mnogo efekta niti operativno „narezivanje“ kapsule u vidu šah polja. Prva procedura, iako neinvazivna, gotovo nikada nema efekta, dok druga daje samo kratkotrajno poboljšanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.