Melanom … kako se sunčati a ne dobiti ga

Dok sam bio na specijalizaciji jedan tadašnji docent, a danas poznati profesor imao je običaj da me pita :“ Kolega, koliko ste života spasili danas?“. U to ime, dodaću jedan tekst koji nije u domenu estetske hirurgije, ali ide uz ove letnje dane, sunce, more, fotosintezu…

Pozitivni efekat izlaganja UV zracima je stvaranje aktivnog oblika vitamina D, koji je neophodan za normalnu izgradnju koštanog sistema. Otud i ona naša poslovica „ko se Sunca krije ..“ sa kojom su nas slali na sunce

ALI !

Indeks ultraljubičastog zračenja rastao je godinama zbog širenja ozonske rupe i današnje sunce je mnogo „jače“ nego pre 50 godina, a bitna karakteristika UV zračenja jeste akumulacija štetnih efekata u koži. Što ranije u životu počnemo da se izlažemo UV zračenju, veća je verovatnoća za pojavu tumora kože, a sunčanje i boravak u solarijumu ubrzavaju njeno starenje.

Melanom je u doba kada sam studirao bio samo još jedan tumor koji smo učili. Danas je to nezaobilazna tema svakog leta, jer se broj novih slučajeva stalno povećava. Ranije se pričalo o opasnosti od povrede mladeža, ali ja ne pamtim kad je neko došao sa povređenim nevusom a kasnije dobio melanom, ali zato u anamnezi se svaki pacijent sa melanomom seti da je u detinjstvu mnogo puta „izgoreo“ na Suncu.

Kako se vrši prevencija melanoma? Za početak, potrebno je da , bar dok ste na moru, što više idete u noćni život,a izbegavate plažu od 10 do 16 časova. Ovo naročito važi za tinejdžere i mlade. Savetujem istima da ovaj tekst pokažu roditeljima i time produže večernje izlaske. Decu do prve godine života uopšte ne treba izlagati suncu, a mladi koji do puberteta izgore, imaju tri do četiri puta veću šansu da kasnije dobiju rak kože. Isto je i prilikom boravka na planini, jer je i tamo velika doza UV zraka. Na letovanju suncu se treba izlagati postepeno, prvo nekoliko minuta, zatim, kada se koža privikne, produžavajte boravak, ali uvek koristeći zaštitne kreme. Nije potrebno lepiti flastere na mladeže, kreme su sasvim dovoljne, flasteri ne izgledaju lepo na plaži a lepak iz njih iritira kožu. Suncobrani su neophodni, a preporuka je da se koriste oni od debljeg materijala.

Obavezno je korišćenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom , bar 30, a za decu uvek 50. Deci treba stavljati šeširiće i mazati ih od „glave do pete“.

I, nikad, nikad u pripremi za sunčanje ne treba koristiti solarijum. Samo 15 minuta provedenih pod lampama štetnije je po organizam nego ceo dan proveden u prirodi, na suncu.

Za kraj, reći ću samo da je melanom relativno čest i kod mladih, te da ne reaguje ni na kakve lekove i zračenje, već se leči hirurški. U tom lečenju estetika je sekundarna.

tekst preneo i news portal Telegraf…

268589-zdravo-suncanje-nocni-provod-na-moru-je-najbolja-prevencija-raka

9 comments to “Melanom … kako se sunčati a ne dobiti ga”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. drmaljkovic - 03.08.2012. Одговори

  Čisto za zapisnik – danas sam u ordinaciji imao dva nova slučaja melanoma, na pacijentu starom 59 godina i pacijentkinji od 46 godina.

 2. drmaljkovic - 19.07.2012. Одговори

  Moram napisati još nešto što me je zaintrigiralo.
  Juče mi je u ordinaciju došla na prvi pregled žena sa melanomom na licu. Kroz razgovor me je podsetila da sam njenom suprugu operisao ogroman melanom na glavi, te da smatra da ga je od njega dobila.
  Ne sećam se da sam negde čitao o melanomu kao infektivnoj ili kontagioznoj bolesti, ali možda ni to nije nemoguće. Možda će za 20 godina svi znati da melanom izazivaju virusi ili paraziti, ali za sad – ostaje da doziramo boravak na suncu.

  • mina - 03.05.2020. Одговори

   Poštovani doktore, imam veliki broj mladeza na koži. Želela sam da ih otklonim naravno u dogovoru sa Vama. Svi mladeži su ravni sa kožom. Kada sam bila na preventivnom pregledu kod dermatologa, bili su zdravi ali dr mi je savetovao da strogo izbegavam sunce. Zanima me i koja je cena po mladežu. Unapred hvala na odgovoru.

   • dr Maljkovic - 31.08.2020. Одговори

    Poštovana , cena uklanjanja kožnih promena je 100-150e po promeni u zavisnosti od njihove veličine i lokalizacije.

 3. Aleksandra Stojkovic Barnic - 18.07.2012. Одговори

  Zamislite! Sve ovo znam oduvek. U mladosti sam tokom boravka na moru uglavnom isla u nocne provode i na plazu nikada pre 16h, a tokom mog detinjstva izmedju 12 i 15h nikada nismo bili na plazi i nikada, ali zaista nikada nisam izgorela na suncu, ali mi se ipak desilo… Godine 2004. operisala sam mladez koji je maligno alterisao i to na mestu koje je uvek bilo prekriveno kupacim… Srecom, zahvaljujuci mojoj dobroj proceni i hitnom reagovanju, uklanjanje mladeza je bilo „na vreme“. Zato, „pamet u glavu“i budite zaista oprezni svi kada su vas zivot i vase zdravle u pitanju!!!

  DrASB.

 4. drmaljkovic - 14.07.2012. Одговори

  hvala na komentarima!

 5. Maja I.Milosavljevic (@MajaSmiling) - 09.07.2012. Одговори

  Stalno pričam ljudima da je solarijum štetan, ali ne vredi. Hvala! 🙂

 6. tatjanamb - 29.06.2012. Одговори

  Nekad nisam razmisljala o navedenom u tekstu i znala sam da se nemilice „przim“ na plazi od jutra do mraka iako sam imala na raspolaganju 2 – 2,5 meseca boravka na moru. Znaci, nije mi bilo „o glavu“, sto bi rekli. Medjutim, mladost – ludost, koja uz to moze zdravlja da kosta, o ceme se slabo razmislja dok nam uz godine ne dodje malo vise mudrosti.

  Sad to vise ne radim jer niti osecam potrebu za takvim suncanjem niti mi prija.

  Ne mogu da budem sigurna da li ce biti nekih posledica zbog ranijeg suncanja. Mogu samo da se nadam da nece i ucinim sve sto treba ako do njih dodje.

  Dobro je da neki drugi mladi ljudi (a i svi ostali) procitaju ovaj tekst i dobro razmisle o tome sta im je ciniti kad odu na more :OK:.

  Hvala na poucnom tekstu :OK:.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.