Mythbusters u epizodi: SILIKONI

Tokom svog rada primetio sam da se pored uobičajenih pitanja vezanih za silikone i povećavanje grudi pojavljuju i neki urbani mitovi o njima. Za početak, izabrao sam ih 5, ali mislim da će ovo biti tek prva epizoda…

1. Zapremina implanta direktno utiče na veličinu grudnjaka ili 400ccm je „četvorka“

Ovo je daleko najčešći mit i donekle je tačan, uz malu modifikaciju : mora se uzeti u obzir veličina pre operacije i na nju dodati ono volumen implanta. Dakle, neće na svakoj pacijentkinji implant od 350ccm isto izgledati niti će uvek formirati „C“ korpu ili „jaku trojku“. Postoje pacijentkinje gracilne konstitucije kojima su i 275 ccm implanti dali znatno povećanje grudi, dok se kod visokih devojaka, širokih ramena i leđa i oni od 400ccm ponekad „izgube“ i pacijentkinje često biraju veće. Neko grubo pravilo je da svakih 180ccm povećava grudnjak za jedan broj, ali je najbolji metod isprobavanje demo implanta pred ogledalom i odabir onoga koji najlepše izgleda.

.

2. Veličina korpe je najbolji način merenja veličine grudi Svakako da u jednom trenutku tokom konsultacije dođemo do veličine grudnjaka, ali to nije jedini način merenja. Uostalom, i sami primećujete velike razlike u konfekcijskim brojevima, u zavisnosti od proizvođača. U Evropi postoji bar tri načina obeležavanja veličine grudnjaka, a Amerika i Kina nam dodaju bar još tri. Takvo šarenilo otežava komunikaciju i zato se u svom radu najradije služim santimetrom kao merom kojom opisujem veličinu grudi, merim njihov obim, dijametre, meridijane, visinu bradavica od vrha grudne kosti, širinu ramena i kukova i sve te parametre uzimam u razmatranje kod izbora implantata, uvek slušajući pažljivo želju pacijentkinje.

.

3. Samo je jedan „pravi“ način za povećavanje grudi

Mit je koji se često sreće na forumima gde pacijentkinje, zadovoljne svojim novim izgledom, hvale baš metodu koja je kod njih korišćena. Jedno vreme bio je popularan metod postavljanja implanta ispod žlezde, pa je usledilo postavljanje ispod mišića. I jedan i drugi imali su prednosti i mane. U nastojanju da se mane prevaziđu pojavila se i njihova kombinacija – „dual-plane“. Izbor tehnike zavisi od želje pacijentkinje, njenog životnog stila, bavljenja sportom, vremena koje može da odvoji za oporavak, kao i praga bola koji može da podnese, ali se danas većina svestskih stručnjaka smatra da „dual plane“ daje najbolji izgled grudi.

.

4. SIlikoni su opasni po zdravlje! Naravno, ovo je tačno ukoliko planirate da upotrebite neproverene (i jeftine) implante, kao što se prethodnih godina masovno dešavalo po Francuskoj sa PIP implantima. U svom radu koristim implante čiji su proizvođači toliko sigurni u kvalitet svojih proizvoda da daju doživotnu garanciju na njih. Moderni silikonski impanti ne prouzrokuju niti jednu do danas poznatu bolest i odobreni su čak i od strane rigorozne FDA. Ranije se smatralo da otežavaju pregled dojki, ali je i to sad prošlost – radiolozi su naučili da interpretiraju nalaze mamografije i ultrazvuka dojki žena sa implantima, a zbog češćih pregleda koje obavljaju žene sa silikonima znatno manji procenat tumora dojke ostane neotkriven.

.

5. Svi će znati da imate silikone.

Naravno! Pa, zbog toga se i rade! Ali, nije baš tako. Kad gledam fotografiju često i ja budem u dilemi da li su grudi „prirodne“ ili povećane. Anatomski implanti su takvi da izgledom mogu izvanredno da oponašaju prirodne grudi. Okrugli implanti daju još i lepu punoću gornjeg pola dojke, na račun blagog „fake“ izgleda, koji se dopada velikom broju i žena i muškaraca – setite se „Čuvara plaže“. Ranije se smatralo da su silikoni tvrdi, nepokretni, veštački. To su bile priče muškaraca iz ’90-ih koji su priželjkivali avanturu sa devojkom sa „silikonskim grudima“, a opis pročitali u nekom časopisu. Današnji implanti „pod rukom“ su gotovo iste konzistencije kao i prirodne grudi. Uostalom, to što im se sa godinama ne menjaju oblik niti konzistencija je samo njihova vrlina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.