Podizanje grudi i ožiljci

Kod žena koje razmatraju podizanje ili smanjivanje grudi pitanje ožiljaka je veoma bitno. Estetska hirurgija je uvek u finom balansu izmedju dobrog izgleda i vidljivih ožiljaka i zbog toga ću pokušati da razjasnim neke uobičajene nedoumice.

zatezanje grudi

 

Svaka hirurška procedura podrazumeva inciziju kože koja kasnije ostavlja ožiljak na koži. Kada su grudi u pitanju kompletan hirurški rad mora biti isplaniran tako da se na dekolteu , u kupaćem kostimu ili korsetu ožiljci nikad ne vide. Ožiljci vremenom izblede, a izgled „zategnutih“ grudi daleko prevazilazi značaj tragova koji ostaju na koži. Činjenica je da posle podizanja ili smanjivanja grudi ožiljci moraju da postoje, bez obzira na to da li smo koristili implant ili ne.

Teorijski , postoje tri grupe pristupa podizanju dojki i od tipa procedure zavisi oblik , veličina i položaj ožiljaka.

breast-lift-scar-chart-560x404

Osnovni postupak je zatezanje kože oko areole, kada samo tu ostaje ožiljak, poznat kao „Benelli“. Ovaj ožiljak imaju i sve druge, invazivnije operacije. Benelli operacijom može se korigovati samo manji višak kože na grudima, ali se može ponavljati više puta do zadovoljavajućeg rezultata. Takodje, na isti način korigujemo razlike u visini areola.

Ukoliko su grudi opuštenije koristimo tehniku tzv „kratkog vertikalnog ožiljka“, u kojem uklanjamo kožu i višak tkiva dojke. Ova grupa tehnika može se koristiti samo za podizanje ili u kombinaciji sa implantom kada grudi povećavamo i zatežemo u istom aktu. Operacije iz ove grupe su promovisali Lassus i Lejour, koje iako konceptualno različite, ostavljaju identične ožiljke. To je danas velika grupa hirurških tehnika koja daje dobre i trajne rezultate i koje se , uz modifikacije često koriste.

Za grudi koje su ptotične tako da je bradavica 2 cm i više ispod inframamarne brazde potrebno je operaciju tako planirati da pored vertikalnog ožiljka uradimo i „sidro“ ili „obrnuto T“, tako da uklonimo i horizontalni i vertikalni višak kože. U našim uslovima ovo je najčešće radjena operacija. Postoje i druge tehnike, ali se generalno mogu podvesti pod jednu od ove tri grupe.

KOJI OŽILJAK NAJBOLJE IZGLEDA?

Najmanji i najmanje vidljiv je periareolarni ožiljak, Benelli. On je na neki način skriven, neophodan je i kad se radi smanjivanje areola, bez obzira na podizanje grudi. Mnoge pacijentkinje su zadovoljne i „lilihip“, kratkim vertikalnim ožiljkom, jer se on ne vidi čak ni na plaži, u kupaćem kostimu. Najveći, ali najčešće neizbežan je „sidro“ ožiljak.

KAKVE SU KOMPLIKACIJE ?

Kao i uvek, ožiljci mogu biti hipertrofični, vidljivi , iznad ili ispod nivoa kože. Medjutim, ono o čemu mi uvek razmišljamo je usporeno zarastanje, dehiscencija (otvaranje) rane, nekroza areole ili dela tkiva na samom rezu. U američkoj literaturi procenat pomenutih komplikacija kod obrnutog T reza je 10%. Srećom, uglavnom sve te komplikacije su rešive, ali teže su kod grudi koje su ranije operisane, bilo da je reč o ranijem povećavanju ili podizanju. Kod „lakših“ tehnika, Benelli ili Lassus , procenat komplikacija je manji i iznosi oko 3%.

Ukoliko razmisljate o podizanju ili smanjivanju grudi, ili o kombinovanoj proceduri kojom će grudi dobiti punoću i novi oblik, a areole i bradavice novi položaj o svemu navedenom porazgovarajte sa Vašim hirurgom i zahtevajte da Vam sve iscrtta na grudima da biste mogli da razmislite o budućem izgledu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, obratite mi se putem emaila , Facebooka, Vibera ili kako Vama najviše odgovara.

 

10 comments to “Podizanje grudi i ožiljci”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Jellena - 27.02.2020. Одговори

  Postovani,

  Radila sam podizanje grudi implatantima ali posle trudnoce su se opet opustile,zanima me cena podizanje grudi.

  Unapred Hvala.

  • dr Maljkovic - 31.08.2020. Одговори

   Poštovana, cena podizanja grudi je 2500-3000e, u zavisnosti od njihovog izgleda i veličine.

 2. Ana - 29.12.2017. Одговори

  Postovani dr. Maljkovicu, imam 40 kg viska sad sam na dijeti. Grudi su velike i opustene. Ako smanjim i podignem grudi hoce li ostati ta velicinakada smrsam ili ce se one jos smanjiti ?

  • dr maljkovic - 29.12.2017. Одговори

   Poštovana, kada smršate ponovo će se grudi opustiti i smanjiti , tako da je najbolje da završite sa dijetom, dodjete na željenu težinu i tek tada ih korigujete. U protivnom , može biti potrena reoperacija.

 3. Milica - 14.03.2017. Одговори

  Dobar dan,naime imam izrazito asimetricne grudi,koji zahvat bi mi preporucili i da li bi oziljak bio vidljiv i koliko,na kojem delu? Unapred hvala

  • dr maljkovic - 19.03.2017. Одговори

   Poštovana, ukoliko su grudi male i asimetrične moguće ih je korigovati različitim implantima. Ukoliko je jedna od njih opuštena nju je potrebno podići i postaviti areolu na pravo mesto, a manju dojku povećati tako da izgledaju gotovo isto. Ožiljak zavisi od stanja dojki pre operacije, i može biti ispod dojki, oko areole ili u obliku sidra.

 4. Marina - 29.08.2016. Одговори

  Postovani, imala sam lepe grudi 4 , ali su se posle dojenja dva deteta ispumpale i spustile. Sta trebam da uradim kako bi ih vratila u predjasnje stanje. Koja vrsta operacije,podizanje,povecanje,… maravno i koliko bi me to kostalo da mi odradite.. verovatno ste imali vec ovakvih slucajeva.. hvala unapred..

  • dr maljkovic - 30.08.2016. Одговори

   Poštovana, ukoliko grudi nisu opuštene može se anatomskim implantom postići zadovoljavajuća korekcija, ali je ponekad potrebno i podizanje grudi (mastopeksija) zajedno sa povećavanjem. Sve zavisi od stanja grudi pre operacije i želja pacijentkinje i cena je od 200-1000e veća od klasične operacije povećavanja grudi.

 5. dajana - 21.01.2016. Одговори

  Postovani,

  da li se kod banelli oziljka gubi osecaj u bradavicama?

  Pozdrav

  • dr maljkovic - 22.01.2016. Одговори

   Poštovana,

   Benelli tehnika ne bi trebala da utiče na osećaj u bradavicama, iako sigurno u početku one budu utrnute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.