Poliuretanski implanti : pet pitanja i odgovora

O poliuretanskim implantima danas se puno piše, organizuju se stručni seminari i kongresi, široko se koriste u Evropi, Južnoj Americi i Australiji, ali pacijenkinje ostaju uskraćene za osnovne činjenice o ovim implantima. Ovo su pitanja koja najčešće dobijam u vezi ovih implanta.

aaaaaa

 

1. Kakvi su to implanti ?

U pitanju su silikonski implanti obloženi trodimenzionalnom Untitled-1penom od poliuretana. Proizvode ih Silimed i Polytech, a sama proizvodnja je komplikovanija. Ovaj implant prepoznaćete po beloj boji, i teksturi koja „zapinje“ za prste. Polytech svoje implante obeležava slovom „M“ u nastavku, što označava njihovo komercijalno ime „Microthane“. Poliuretanski implanti su najčešće kapljičastog oblika (anatomski), a postoje i poznati Diagon gel4two implanti sa poliuretanskom penom.

.

2. Da li je ovaj implant bolji?

Najznačajnija osobina poliuretanskih implanta je manji rizik od kapsularne kontrakture u odnosu na silikonske. Kapsula se uobičajeno formira oko silikonskih implanta i predstavlja prirodni način zarastanja. Trodimenzionalna struktura poliuretana je takva da u nju tkivo urasta, za razliku od klasične površinske iregularnosti silikonskog implanta oko koje se formira kapsula. U redjim slučajevima kapsula postaje previše čvrsta i počinje da steže implant. Ovo stanje pacijentkinje dožiljavaju kao otvrdnuće implanta, ponekad uz osećaj bola. Ponekad, ovo se završava pucanjem implanta i curenjem silikona. Sa poliuretanskim implantima sprrečava se formiranje kapsularne kontrakture težeg stepena jer tkivo urasta u poliuretansku penu i implant na neki način postaje deo organizma. Iako je rizik za razvoj kontrakture kapsule manji, postoji mogućnost da se i poliuretanski implant treba tokom života zameniti.

Druga značajna karakteristika je što se ovaj implant ne može rotirati, niti okrenuti, niti se vremenom spušta niz zid grudnog koša, što ga čini odličnim izborom za sve devojke koje se intenzivno bave sportom, kao i za sve pacijentkinje koje ne žele bitno da menjaju životne navike..

.

3. Da li se od ovog implanta dobija rak?

Postoji jedna kontroverzna studija stara preko 20 godina u kojoj su posebno osetljivim pacovima ubrizgavane ogromne količiname supstance „2,4 TDA“ koja se nalazi u poliuretanskoj peni i pod čijim su dejstvom pojedini miševi dobili rak. Ipak, ispitiavnjima na ljudima pokazano je da navedena supstanca NE izaziva tumore i da nošenje poliuretanskkog implanta nosi „rizik“ za tumor isto koliko i jedna cigareta popušena tokom celog života. Drugim rečima – zanemarljivo!

.
4. Da li su svi Polytech implanti poliuretanski?
NE! Polytech proizvodi silikonske implante visokog kvaliteta, okruglog ili anatomskog oblika. Poliuretanski implanti su posebno obeleženi, pakovani i Vaš doktor će Vam jasno reći da će koristiti silikonske ili poliuretanske implante. Poznati Diagon gel4two implanti u osnovi su zamišljeni kao silikonski, a tek od nedavno postoje obloženi poliuretanskom penom.

.

5. Da li su ovo pravi implanti za mene?

Najvažnije pitanje! Mnogo faktora utiče na izbor implanta. Jedan od njih je i cena, a ovi implanti su skuplji, što može biti razlog da se izaberu „silikoni“. Vizuelno poliuretanski implanti izgledaju isto kao silikonski i spolja se ne može utvrditi da li neka devojka „nosi“ silikonske ili poliuretanske implante. U prvih 6–8 meseci poliuretanski implanti su „pod rukom“ prilično čvrsti, zbog reakcije uraastanja tkiva u implant.

Jedan od razloga zašto se poliuretanski implanti ređe koriste je taj što je sama operacija komplikovanija i što je mogu obavljati samo estetski hirurzi koji su prošli adekvatan trening. Takođe, nepravilno postavljeni implanti ne mogu se korigovati u prvih 6 meseci od operacije, niti na njih utiče masaža ili ručno „pozicioniranje“, što može biti izvor frustracije i pacijenta i lekara.

Ukoliko se rekreativno ili profesionalno bavite sportom, želite prirodni izgled koji se postiže anatomskim implantima a pri tome ne želite da razmišljate o okretanju implanta ili kapsularnoj kontrakturi – ovo je pravi izbor za vas. Iz ovog razloga poliuretani su poznati kao „Sportski implanti“

.

Ukoliko imate još pitanja ili biste želeli konsultaciju obratite mi se putem emaila ili facebooka, ili kako Vam najviše odgovara…

 

2 komentara za “Poliuretanski implanti : pet pitanja i odgovora”

Možete ostaviti komentar ili Trackback ovu objavu.
 1. Carrie - 24.10.2018. Одговори

  Poštovani, zanima me mogu li implanti biti doživotno u tijelu ili se nekad tijekom života moraju zamijeniti?

  • dr Maljkovic - 29.01.2019. Одговори

   Poštovana,

   implanti nisu doživotni, jer se najčešće moraju zameniti. Nekada se smatralo da je to period od deset godina, ali je praksa pokazala da mnogi implanti dožive i „duboku starost“, tj da ih menjamo posle dvadeset i više godina posle prve operacije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.E-mail adresa je obavezna.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.