Rekonstrukcija dojke – da život bude lep kao pre

Srbija je jedna od zemalja sa velikim brojem novoobolelih od karcinoma dojke. Za očekivati je da budemo u vrhu i po broju rekonstrukcija , ali to nije tako. Naprotiv, negde smo pri dnu. Zašto je to tako?

Ovo pitanje veoma dugo sebi postavljam. Živim u gradu u kome se praktično svakodnevno rade operacije dojki, i to one drastične , kojima žena gubi veliki deo sebe. A, opet, ne upućuje ih niko na rekonstrukciju.

I tako dolazim u situaciju da rekonstrukcije, uvek besplatno, radim ženama koje ne žive u Boru, koje su prevalile i po nekoliko stotina kilometara da bi bile operisane bez čekanja, da im pokušam vratiti nešto što je bolest oduzela.

Na ovom mestu nema potrebe da pišem da je to „visoko sofisticirani zahvat kojim se vraća deo tkiva dojke“ ili slične stereotipe koje srećemo na drugim mestima. Reći ću samo da je najčešći zahvat koji obavljam rekonstrukcija dojke Latissimus dorsi režnjem i silikonskim implantom, a koga zanima, lako će naći šta je to. Takođe, radili smo i TRAM režnjeve, pa čak i mikrovaskularni TRAM režanj kod pacijentkinje kojoj LD rekonstrukcija u drugoj ustanovi nije uspela.

Postoperativni period oporavka je relativno kratak, za par dana se napušta bolnica, a konci se uklanjaju za 2 nedelje.

Pacijentkinje se veoma brzo naviknu na novi izgled, a posebno mi je drago kad dođu na kasniju kontrolu u košulji, sa ponosom pokazujući grudi, bez stida i bez skrivanja ožiljaka. Jedna mi je pacijentkinja, koja je 19 godina čekala rekonstrukciju dojke, na kontroli rekla samo : „Doktore, nisam ni znala koliko mi nedostaje dojka. Imala sam uvek preča posla, dete je raslo, studiralo, a tek sad (sa 50 god, prim. autora) sam našla trenutak za sebe. I, baš sam je zavolela. „. Njene slike, jako zamućene za potrebe bloga, vidite na posteru sa kongresa.

Treba dodati da je uobičajena korekcija druge, zdrave dojke u smislu njenog podizanja i smanjivanja koja se radi istivremeno kad i rekonstrukcija bradavice i areole, u drugom operativnom aktu.

Ovaj tekst ima za cilj da obavesti zainteresovane da redovno i, ponavljam, besplatno radimo rekonstrukciju dojke, da je ista poželjna i korisna jer znatno povećava kvalitet života, omogućuje ženi da bude žena, da ode na plažu, sagne se bez straha od ispadanja umetaka iz brusa, da živi lepo kao što je to radila pre operacije.

8 comments to “Rekonstrukcija dojke – da život bude lep kao pre”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Joe Zhou - 16.02.2013. Одговори

  I am from China and I heard about you and your work. It seems that you are very devoted doctor.
  Sincere greetings from China

 2. Dragana Markovic-LJubicic - 20.08.2012. Одговори

  DOKTORE SVAKA VAM CAST I HVALA STO POMAZETE ZENAMA KOJE SU MORALE DA PRODJU KROZ JEDAN RUZAN I STRAVICAN PERIOD U ZIVOTU

 3. lana999 - 07.08.2012. Одговори

  Divno i plemenito…

 4. tatjanamb - 28.07.2012. Одговори

  Svaja cast, doktore, za veliku pomoc koju pruzate zenama koje su ostale bez dojke/grudi zbog karcinoma :OK:. Vise nego human gest, a ocigledno redak :OK:.

 5. Milenka - 23.07.2012. Одговори

  Divnog li lekara i coveka! I to u Srbiji gde je malo takvih! Svaka cast, doktore! Mislim da mi, zene koje smo prosle amputaciju, hemio terapiju i zracenje, zasluzujemo pravo na rekonstrukciju obe dojke jer nas cilj sigurno nije da pevamo po kafanama vec da zivimo dostojanstveno. Ukoliko smo bile dovoljno hrabre da predjemo ovaj nimalo lak put, zar ne bi bilo lepo da nam drustvo pomogne i omoguci rekonstrukciju i korekciju u istom paketu? Hvala ovom doktoru od srca, a sto se tice fotografija, nemam nista protiv da se objavi i slika mog oziljka i slika novih grudi jednog lepog dana. 🙂

 6. drmaljkovic - 22.07.2012. Одговори

  Hvala! Po običaju, sjajan Vam je tekst. Život jeste lep i vredi svaka borba u njemu

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.