Silikoni i samopouzdanje

Pacijentkinje koje dolaze zbog povećanja grudi najčešće ne dolaze zbog manjka samopouzdanja, već zbog želje za boljim izgledom, a silikonski implant je činilac koji može da promeni neprijatni osećaj da se jedan deo tela ne uklapa sa ostatkom.

male grudi Devojke iz mnogo razloga žele implante – da bi „od nule došle do trojke“, popravile izgled dojki posle porođaja, korigovale anomalije grudnog koša, ili da bi, jednostavno, izgledale bolje. Pacijentkinje uglavnom imaju realna očekivanja i žele prirodni izgled, a nakon operacije većina nam na kontrolnim pregledima opisuje poboljšanje životnog stila, popravak samopouzdanja i pozitivniji pogled na svet. Kakva god da je motivacija, koristi koju donose implanti iste su za sve pacijente i svakako su dublje od prostog poboljšanja izgleda. Čak i minimalne promene u izgledu ponekad učine veliki pomak i moram naglasiti da volumen implanta nije u direktnoj korelaciji sa samopouzdanjem, niti direktno utiče na zadovoljstvo pacijenta.

U studiji koju sam nedavno čitao, a koju su sprovodili psiholozi, poređeni su različiti aspekti života 1800 ispitanika. Od ovog broja neki su imali estetske operacije, neki su odustali od operacija, a pojedini nisu ni razmatrali poboljšanje izgleda. Rezultati su zanimljivi : pacijenti koji su imali estetske operacije pokazivali su , u masi odgovora, pozitivniji stav o životu u odnosu na ostalu populaciju. Devojke koje su radile implante bile su značajno zadovoljnije svojim životom, izgledom, svakodnevnim osećajem sreće i ukupnim samopouzdanjem. Zanimljivo je da su bile zadovoljnije izgledom celog tela, a ne samo operisane regije.
Očekivano ili ne? … Kako nisam psiholog (već samo hirurg) mogu da prenesem ove rezultate, ne i da ih komentarišem.
Mene je, međutim, zanimalo i kakvo je stanje „ostale“ populacije, koja nije imala operacije. Rezultati su bili još zanimljiviji. U toj grupi bili su viši nivoi anksioznosti, i ređi osećaj potpunog zadovoljstva, nego kod „Nip&tuck“ populacije. Prema rezultatima studije, bolji izgled koji je posledica estetske operacije činio je pacijente srećnijim, zadovoljnijim i opuštenijim.
Posle estetskih operacija pacijenti se i osećaju bolje i izgledaju bolje i rado usvajaju zdravije životne navike kojima se održava dobar izgled. Uobičajeno je npr. da devojke ostave cigarete pre operacije, a da posle zahvata nastave da se bave sportom i dijetom održavaju željenu težinu i izgled.
Ipak, nijedna operacija niti estetska procedura nije magično rešenje svih problema. Estetska hirurgija koriguje deo tela, a ne deo života. Imati zdrav život i pozitivan stav o životu pre operacije će svakako poboljšati opšti efekat zahvata, a još važnije, pravilan i otvoren razgovor sa estetskim hirurgom, te dobro razumevanje je osnova dugotrajnog zadovoljstva koje donosi novi izgled.
Ukoliko ste razmišljali o povećanju grudi, javite se putem emaila ili Facebooka i zakažite konsultaciju da porazgovaramo o Vašim ciljevima i željama. Ekipa sa kojom radim uvek vodi računa o individualnim željama pacijenta i radi tako da donese najbolju odluku za svakog kandidata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.