Šta se radi kad implanti zađu u godine pozne…

Većina pacijentkinja poznaje činjenicu da implanti ne traju večito, da se izgled grudi može promeniti sa godinama i da je uglavnom potrebno „nešto“ uraditi posle određenog broja godina. Mislim da je važno da svako ko planira da na ovaj način investira u svoj izgled sazna i opcije koje su na raspolaganju kad dođe vreme da se od njih rastane.lepe grudi

Implanti za grudi su inertne strukturame koje ne zahtevaju neko posebno održavanje. Današnji moderni implanti zadržavaju svoj oblik čak i ako im pukne ovojnica, tako da je prilično teško fizikalnim pregledom utvrditi njihovo stanje. Sa druge strane, ruptura implanta ne stvara zdravstvene probleme već samo promenu izgleda grudi ili promenu osećaja „pod rukom“. U svim situacijama kada pacijent tako nešto primeti savetujemo ultrazvučni ili MRI pregled dojki koji nam daje informacije o stanju implanta i okolnih tkiva.

Pod dobrim uslovima moderni implanti traju dugi niz godina. Poznato je da se sa implantima normalno pliva, roni, ide u teretanu ili vozi bicikl, te da im ne smeta ni letenje. Ono što implanti baš i „ne vole“ su skokovi, duga trčanja, rukomet, odbojka, tenis ili borilački sportovi i obično ih devojke koje se intenzivno bave ovakvim aktivnostima moraju ranije zameniti. Većina proizvođača danas daje doživotne garancije na implante, dok implanti proizvedeni pre 10-20 godina pokazuju znake starenja – postaju na pojedinim mestima slabiji, menjaju svoj oblik, položaj ili počinju da cure. Kad dođe do momenta da implant treba zameniti najčešće se on menja modernijim implantima veće čvrstine i veće zapremine, po želji pacijentkinje. Najčešće se tom prilikom radi i uklanjanje stare kapsule i promena pozicije implanta. U određenim slučajevima radi se i podizanje grudi, promena pozicije implanta, smanjivanje areola, transfer masnog tkiva i svi drugi potrebni zahvati koji čine grudi lepšim. Ukoliko se u međuvremenu razvila kapsularna kontraktura ili je došlo do dislokacije implanta preporučuju se poliuretanski implanti.

Jedan manji broj pacijentkinja odluči se da samo izvadi implante, ali se i od njih dobar procenat kroz izvesno vreme „vrati“ implantima, naviknut na lep izgled.

Sve odluke koje donosite tokom života sa implantima su podjednako važne kao i ona koja se odnosi na samu operaciju grudi. Sa redovnom komunikacijom sa operatorom i poverenjem koje se vremenom gradi uvek ćete doneti pravu odluku koja je najbolja za Vaš izgled, bez obzira da li implante imate 5 , 10 ili 30 godina. Inače, implanti koje sam jednoj pacijentkinji skoro menjao bili su „ugrađeni“ davne 1984. godine. Zamenjeni su modernijim , anatomskim implantima koji su omogućili lep izgled, za bar još 30 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.