Vežbanje posle povećanja grudi

Pitanje koje mi pacijentkinje postavljaju već na prvoj kontroli posle povećavanja grudi je : „Kad ću moći ponovo na aerobik/u teretanu?“ , odnosno „Kada ću moći da idem na plivanje/tenis/skijanje/trčanje?“

Tanja-O..-670x1005

Na slici je moja prelepa pacijentkinja, vrhunski sportista

Odgovor nije jednostavan, niti svima isti. Zavisi od postoperativnog toka, i ukoliko sve ide kako treba kroz par nedelja lagano se može krenuti sa vežbama i vratiti u formu.
.
Većina mojih pacijentkinja je u dobroj formi i redovno vežba, sa ili bez trenera. Mnoge od njihovih aktivnosti zahtevaju aktivne pokrete ruku, bilo da je u pitanju vožnja bicikle ili intenzivni trening u teretani.
Kao opšte pravilo savetujem lake aerobne vežbe već desetak dana po operaciji. Lake, tako da puls ne prelazi 100 otkucaja u minuti, bez znojenja i pojavljivanja crvenila na licu. To odgovara penjanju uz stepenice ili laganoj vožnji sobnog bicikla. Već u trećoj nedelji mogu se dodati vežbe za noge (čučnjevi), sa pojačavanjem tempa i uključivanjem trbušnih mišića i bicepsa.
.
.
Kada treba početi vežbe za ramena i grudi

Obično na ovo pitanje kažem da treba sačekati 6 nedelja. Tek tada ima smisla raditi vežbe za grudne mišiće. Ukoliko se krene ranije, postoji realna mogućnost da se implanti pomere, naročito ukoliko su postavljeni ispod mišića. Imajte na umu da i dugo po operaciji naporno vežbanje u teretani koje uključuje oslanjanje na grudi može da dovede do okretanja implanta, što se manifestuje naglom promenom oblika dojke, sa čudnim izbočenjima.

.

Sklekovi se najpre rade na kolenima (tzv ženski sklekovi) i nikad preko 20 u setu. Tek kad se savladaju tri serije prelazi se na pune sklekove na nožnim prstima. Slično je i sa vežbama na benču, ne treba preterivati sa težinama i pravilo je da se radi sa polovinom težine koja je bila uobičajena pre operacije do postizanja pune forme.

.

Na šta treba obratiti pažnju tokom vežbanja

Svaki osećaj bola i žarenja u grudima treba tretirati kao sportsku povredu! Odmah treba prestati sa vežbanjem, odmarati, staviti hladne obloge, napraviti nekoliko dana pauze do oporavka i ponovo krenuti iz početka.

Treba izbegavati vežbe u kojima se leži na stomaku tako da su implanti pritisnuti punom težinom tela, npr kada se radi o vežbama za ledja da se implanti ne bi okrenuli.
Ja svim pacijentkinjama savetujem da umesto trčanja izaberu bicikl, a umesto skokova tokom vežbanja rade čučnjeve. Ranije je uključivanje u trening bilo skopčano sa mnogim problemima, a danas treneri uglavnom poznaju osnovna pravila i redosled vežbi tako da sav ovaj proces ide prilično bezbolno. Među mojim pacijentkinjama veliki je broj sportistkinja, bilo da je to kik boks, body building, fitnes, odbojka ili nešto drugo i sve su one nastavile da se bave sportom posle operacije grudi.
Ipak, ukoliko se bavite sportom intenzivno ili profesionalno savetujem korišćenje poliuretanskih implanta, koji se ne mogu pomeriti ili okrenuti i kod kojih je znatno ređa kontraktura kapsule. Ovo će biti tema za neki drugi tekst, a ukoliko imate pitanja slobodno mi se obratite na facebook adresu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.