Zdravstveni turizam u Srbiji? Naravno!

Često se u medijima pominje zdravstveni turizam, najčešće bez ikakve analize ili procene, ali se uvek naglašava da je Srbija u mogućnosti to da ponudi. Umesto analize, ispričaću šta radimo, kad se najave i dođu nam zbog estetske operacije pacijenti iz inostranstva.

Jedan od važnijih momenata u izboru Srbije kao mesta gde se radi estetska hirurgija je cena. A ona je višestruko niža u odnosu na zemlje Zapadne Evrope, a prilično niža i od zemalja u okruženju, dok su rezultati operacija identični onima izvedenim u tim zemljama. Iz tih razloga u mojoj praksi najčešći gosti su iz Austrije, Švajcarske, Slovenije, ali i iz USA, Australije, Nemačke, Zambije. Kvalitet smeštaja je svakako važna stavka, ali kako se u bolnici obično samo prespava nije od presudnog značaja.

Pre odluke o izboru hirurga i klinike pažljivo pretražite net i izaberite „kandidate“. Uverite se se da imaju završenu specijalizaciju plastične hirurgije i važeću licencu izdatu od lekarske komore, a da je klinika uredno registrovana. Pročitajte mišljenje drugih pacijenata o izabranom hirurgu ili klinici.

Ukoliko pacijent ne govori srpski nema nikakvih teškoća jer kompletna ekipa govori engleski jezik, a dešavalo se da iznenadim pacijenta znanjem slovenačkog ili norveškog. Za nemački jezik angažujemo prevodioca, ukoliko je to potrebno. Ni snalaženje na stranom jeziku nije naročiti problem u Beogradu, uvek neko u okolini zna engleski, a taksistima je dovoljno pokazati adresu.

U Srbiji je uobičajeno da se umesto na klinici direktno sa hirurgom dogovara operacija i razmatraju detalji iste. Ja ne volim da mi medicinska sestra ili sekretarica zakazuju operacije, već želim da se upoznam sa pacijentom pre susreta, te im savetujem da mi se uvek lično obrate – putem maila, Facebooka, Twittera, SMS/MMSa. Trudim se da maksimalno budem dostupan za sva pitanja ili u vezi operacije, te da na svako postavljeno pitanje, tehničko, teorijsko ili u vezi smeštaja i cene odgovorim u toku istog dana.

Pratioci mogu izabrati nekoliko tipova smeštaja, najčešće preko sajta Booking.com po prilično povoljnim cenama. Za najčešće izvođene operacije (povećavanje grudi, korekcija nosa, liposukcija, abdominoplastika, fejslift) dovoljno je planirati 5-7 dana boravka, iako većina pacijenata ode kući već drugog ili trećeg dana. Da vreme brže prođe obično predložimo razgledanja grada ili okoline, ali je veće interesovanje za šoping i provod, pa su jednom pacijentkinje iz Slovenije odložile operaciju za dva dana zbog provoda na splavovima.

Ukoliko Vas je ovo zainteresovalo, možete me kontaktirati na bilo koji od pomenutih načina, a samo ću ponoviti e-mail adresu: igormaljkovic@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.