Da li mi treba i podizanje grudi?

Ovo pitanje na pregledu veoma često čujem, od pacijentkinja koje dolaze prvenstveno zbog povećanja grudi, pa bih zato da napišem nešto što može biti od pomoći prilikom donošenja odluke o tipu zahvata.

breast2

Ptoza dojki je medicinski termin kojim opisujemo opuštene grudi. Kako je danas dobar izgled imperativ sve je veći broj žena koje dolaze zbog korekcije opuštenih grudi i ova operacija izbila je na treće mestu po broju učestalosti, odmah iza povećanja grudi i liposukcije. Opuštene dojki posledica su trudnoće i dojenja, masivnog gubitka težine ili same genetike pojedinih žena.

Ptoza dojki obično ima četiri komponente : 1- prevelika areola; 2- areola i bradavica su prenisko postavljene na dojci; 3- dojka visi na grudnom košu ; 4- nedostaje punoća gornjeg pola dojke.

Kako se meri ptoza ?

Jednostavna tehnika omogućuje da u se kućnim uslovima izmeri ptoza dojki. Uzme se školski lenjir i kraj sa oznakom nule se vertikalno postavi u inframamarnu brazdu (brazdu ispod dojke gde se spajaju donji pol dojke i grudni koš, a u kojoj stoje prsti na slici). Dojka se spusti preko lenjira i meri se udaljenost bradavice od brazde i izražava u centimetrima.

Ukoliko je bradavica u nivou vrha lenjira stanje se definiše kao Gradus I ptoze.

Ako je bradavica do 3 cm niža od vrha lenjira u pitanju je Gradus II.

Ako se bradavica nalazi 3 i više centimetara ispod vrha lenjira ili je sama bradavica najniži deo dojke ili je okrenuta i „gleda“ na dole u pitanju je Gradus III ptoze.

Kako se ptoza koriguje?

Ptoza dojke može se korigovati, u blagim oblicima, samo povećavanjem grudi silikonskim implantima, uz „dual plane“ operativnu tehniku i u tom slučaju moraju se koristiti anatomski implanti zbog efekta podizanja bradavice.

Ukoliko je dojka velika i opuštena moguće je uraditi samo podizanje dojke ili i njeno smanjivanje , ali u svakom slučaju problem praznog gornjeg pola dojke ostaje nerešen. Za ove situacije postoji rešenje, da se naknadno uradi povećavanje grudi silikonskim implantima. Ovo može ponekad biti komplikovano zbog još uvek čestog korišćenja tehnika podizanja dojke u kojima se bradavica i areola ishranjuju iz peteljke koja je u donjem polu i koja ometa pozicioniranje implanta.

Treća, najkomplikovanija varijanta je simultano povećavanje i podizanje dojki. Do skora se smatralo da je to „recept za propast“, ali sa usavršavanjem velikog broja operativnih tehnika i algoritama kojim ih biramo rezultati su sve bolji. Na ovaj način možemo u jednom aktu podići dojke, smanjiti i podići bradavice i popuniti gornji pol dojki. Ovakve operacije traju od 150-250 minuta i iziskuju mnogo koncentracije oko postavljanja svakog šava jer je njihov efekat jasno vidljiv.

Kako se ponašati posle operacije?

Prvo pravilo je : Uvek nositi brushater! Dojke koje su jednom bile opuštene imaju tendenciju da se ponovo spuste.

Drugo pravilo : Treba vežbati (fitness, yoga, teretana), ali trčanje treba da zameni sobni bicikl, a skokove treba zameniti npr. čučnjevima.

Treće pravilo : Treba uživati! Ove operacije to svakako omogućuju.

.

Ukoliko imate još pitanja ili biste želeli konsultaciju ili pregled, možete mi se javiti na e-mail igormaljkovic@yahoo.com ili putem Facebook stranice

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.