Dual gel implanti – korak dalje ka savršenim grudima

Časopis „ESTETIKA – hirurgija i kozmetika“, decembar 2013
.

Preko četrdeset godina estetski hirurzi koristili su za povećanje grudi okrugle implante meke konzistencije. U to vreme se dešavalo da i u rukama najboljih hirurga pojedine žene ne dobiju grudi kakve su želele. Sama operacija nije bila dovoljno usavršena, niti su implanti mogli da ponude rezultat koji će biti u dovoljnoj meri predvidljiv, a u isto vreme dugotrajan i atraktivan. Obično je izgled grudi sa implantima poistovećivan sa onim koji poznajemo iz serije „čuvari plaže“.Untitled-3a

Današnje devojke retko se odlučuju za okrugle implante i prvenstveno žele da svoje grudi preoblikuju, pa tek onda da ih uvećaju i da izgledaju što prirodnije, da neko ko ih ne zna od ranije i ne pomisli da su implanti zaslužni sa njihov savršeni izgled . Iz tih razloga ja često operaciju grudi nazivam „reshaping mammaplasty“, želeći da naglasim koliko je bitnije promeniti oblik grudima nego samo ih povećati.
.
Anatomski implanti imaju jednu zajedničku osobinu – čvrstoću koja je veća nego kod okruglih. Sa jedne strane to je jako dobro, jer mogu ponuditi bolje oblikovanje donjeg pola dojke, naročito kad se operacija radi „dual plane“ tehnikom, ali je generalno bilo potrebno učiniti gornji pol implant mekšim da bi se kamiflirao što bolje prelaz između tkiva i implanta , a u isto vreme da se implantu omogući bolji kontakt sa zidom grudnog koša (ne zaboravite, implant se postavlja ispod mišića i ide diretno u kontakt sa rebrima, koja nisu ravna, već predstavljaju površinu sličnu merdevinama). Ove estetske zahteve ispunio je jedan novi tip implanta koji u sebi sadrži dva različita gela. U gornjem polu implanta koji je dostupan dodiru nalazi se mekši gel, kao i u dorzalnom delu koji naleže na grudni koš, dok je prednji deo koji oblikuje donji pol dojke i formira savršenu projekciju u predelu areole sastavljen od čvrstog gela. U pitanju je Polytech Diagon Gel4Two implant.
.
Šta to znači sa aspekta hirurga : sada imamo mogućnost da sa uspehom rešimo i „problematične“ grudi, sa deformitetima grudnog koša – izmenjenim oblikom ili položajem rebara, zahvaljujući mekom gelu koji „amortizuje“ nepravilnosti grudnog koša. Takođe, veoma zahtevne tuberozne dojke se sad mogu korigovati zahvaljujući većoj čvrstoći gela i izraženoj projekciji donjeg pola koja je kod ovog deformiteta najpotrebnija. Ukoliko su u pitanju devojke gracilne konstitucije, sa malo ili nimalo masnog tkiva na grudnom košu možemo biti sigurni da se implant neće osetiti „pod rukom“. Kad već o tome govorimo , osećaj Diagon gel4two implanta na dodir je bitno drugačiji u odnosu na „gummy bear“ memorijske gelove. Prvo što se primeti kad se implant uzme u ruke je njegova specifična elastičnost, način na koji se vraća u prvobitno stanje je potpuno drugačiji a brzina vraćanja bitno sporija i više liči na tkivo. Da bi sve vrline ovog implanta došle do izražaja potrebno je da bude postavljen „dual plane“ ili „multiplane“ tehnikom. U mojoj praksi u poslednje dve godine u preko 80% operacija grudi koristim anatomske implante, a u skoro 100% je operativna tehnika „dual plane“ ili „multiplane“ u kojoj su gornje dve trećine pola implanta prekrivene velikim grudnim mišićem dok je donja trećina pozicionirana ispod žlezde. Na taj način ostvarene se prednosti i retroglandularno i retromuskularno postavljenog implanta , a izbegnuti su njihovi nedostaci.
.
Za razliku od ranijih operativnih tehnika u ovom slučaju nije neophodno čvrsto „pakovanje“ grudi, već se grudnjak oblači prvog postoperativnog dana i nosi narednih 4-6 nedelja, dok se formira definitivni oblik, a kupanje je , uz zaštitu mesta incizije, moguće već posle nekoliko dana.
.
Sa aspekta pacijenta značaj ovakvog implanta na tržištu je višestruk jer povećava broj opcija koje su na raspolaganju za oblikovanje ili povećavanje grudi, a u mom radu posebno se dobro pokazao u korekciji blago do umereno ptotičnih grudi koje smo uspevali da korigujemo, podignemo i povećamo bez dodatnih spoljnih ožiljaka. Pacijent je još jednom na dobitku – ovakvi implanti mogu ponuditi dugotrajno rešenje jer se tokom godina, za razliku od naših tela, ne menjaju, već ostaju upravo onakvi kakvi su bili i prvog dana.
.
Evolucija implanta išla je od mekih gelova ka čvršćim, poznatim kao Cohesive I, II, III gelovima koji održavaju stabilan oblik bez obzira na položaj ili pritisak. Diagon Gel4Two implant je novi iskorak u razvoju koji je omogućio dobro modelovanje dojke uz interakciju implanta kako sa zidom grudnog koša, tako i sa tkivima iznad njega, tako da nedavno objavljeni podatak o 98% zadovoljnih pacijentkinja posle operacije grudi nikog više ne može da iznenadi.
breast implants

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.