Estetska hirurgija u doba korone

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tekst koji je pred vama mislio sam da neće biti potreban, da će Covid19 biti kratkotrajni oblak koji će brzo nestati. Sada, kada je već prošlo godinu dana postali smo svesni da je Covid19 naša stvarnost i da zahteva prilagođavanje, imajući u vidu potrebu za bezbednim boravkom u bolnici, kako pacijenata, tako i osoblja.

Kada je pandemija stigla do nas, marta 2020., bolnica je prestala sa redovnim radom i ponudila svoje kapacitete Ministarstvu zdravlja za borbu protiv pandemije. Nakon dva meseca, sa prekidom karantina nastavljen je rad u izmenjenim okolnostima. Svi zaposleni nosili su maske tokom celog dana, smanjili smo broj i vreme trajanja pregleda. Preorijentisali smo se na online komunikaciju i fotografije. Termini pacijenata nisu se preklapali da bi smanjio rizik od transmisije virusa. Na ulasku u bolnicu merena je temperatura svim zaposlenima kao i pacijentima koji dolaze na preglede, a uveli smo i raspored rada lekara, tako da se oni gotovo ne susreću.

Od samog starta uveli smo obavezni PCR test za sve pacijente koji dolaze na operaciju, odnosno koji se primaju na stacionarno lečenje. Iako je ta mera u prvo vreme odbijala pacijente, pokazala se kao izvanredna jer je sigurnost u bolnici podignuta na najviši mogući nivo, u vreme kada vakcija još nije bila dostupna. Vremenom su pacijenti test i preventivne mere prihvatili kao uobičajene i to sada funkcioniše bez ikakvih problema, a u interesu svih nas. Naravno, posete pacijentima nisu dozvoljene, ali je zato wi-fi signal odličan.

Sam pregled obavljamo uz održanje fizičke distance, koliko je to moguće, uz stalno pranje i dezinfekciju ruku i površina u bolnici. Maske se podrazumevaju, kako za osoblje , tako i za pacijente. Da su mere efikasne pokazuje i činjenica da se nisam zarazio ni ja, ni moje asistentkinje, niti iko od pacijenata.

Hirurški pacijenti su u posebnom riziku od Covid19 infekcije u postoperativnom toku, tako da smo, osim PCR testa, uveli i proširen spektar laboratorijskih analiza krvi koje radimo, kao i obavezan rendgen snimak pluća, urađen na dan operacije. Zahvaljujući tome je određenom broju pacijenata operacija odložena, jer su imali asimptomatsku formu bolesti, a desilo se i da iako je pacijentkinja donela validan negativan PCR test zbog nalaza na plućima suspektnim na Covid smo, takođe, odložili operaciju. Treba reći da do sada nismo imali niti jednu plućnu komplikaciju nakon operacije i da su se svi pacijenti uspešno, i u očekivanom roku, oporavili.

U operacionim salama uveli smo stalno korišćenje vakuuma za evakuaciju dima od elektrokautera, da bismo smanjili rizik od ekspozicije osoblja.

Primetna je i promena vrste operacija. Zbog stalnog nošenja maski i mogućnosti da se pokrije deo lica, znatno se povećao broj estetskih operacija nosa. Sada nakon operacije nosa oporavak može da prođe potpuno neprimećeno do trenutka kada pacijent odluči da to objavi.

Trudili smo se da pokrijemo sve izazove koje smo mogli predvideti. Uz sve veći broj vakcinisanih nadamo se da će ova priča jednog dana biti samo jedan mali istorijski dokument, kao i Covid 19, uostalom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.