Etika i estetska hirurgija

Potražnja za estetskom hirurgijom je u stalnom porastu, sa promenom globalne kulture i porastom važnosti dobrog izgleda. U isto vreme pojavila su se bitna etička razmatranja estetskih zahvata. Ko, kad i koliko sme i treba biti operisan. Da li treba uvek poslušati pacijenta ili pojedine treba odbiti?

rabecca brown swimsuit beach vertical-resized-600
Osnovni principi moderne medicinske etike podrazumevaju
1. Autonomiju pacijenta koja podrazumeva da svaka osoba ima bezuslovno pravo da odlučuje o svojoj sudbini
2. Obavezu lekara da radi u korist pacijenta
3. Obavezu lekara da pacijentu ne naškodi (primum non nocere), pa tek onda da ga leči
.
Odrasla osoba ima pravo da odluči da li želi da se podvrgne hirurškoj proceduri ili ne. Želja pacijenta mora biti poštovana, ali hirurg je taj koji mora objasniti pacijentu potencijalnu korist ali i sve rizike i neželjene efekte procedure.
.
Ovi principi naročito važe za estetske zahvate. U slučaju kad estetska procedura može imati dugoročne neželjene efekte pravo pacijenta na autonomiju može biti u suprotnosti sa stavom da se pacijentu najpre ne sme nauditi. Mnogi pacijenti zaista se loše osećaju zbog svog izgleda i njima estetska hirurgija u mnogome pomaže. Problem predstavlja preokupacija nepostojećim ili minornim nesavršenostima, zabrinutost i opsednutost njima. Takvi pacijenti često ponavljaju estetske operacije.
To stanje ne treba mešati sa pacijentima koji imaju jasno definisane želje za napadnim izgledom koji nije u skladu sa društvenim normama. Tipičan primer su „preoperisane“ starlete koje ponavljaju operacije grudi stavljajući sve veće i veće implante ili koje u usne ubrizgavaju velike količine filera.
.
Svaki estetski hirurg ima određeni procenat pacijenata koje ne prihvata da operiše, npr. kad smatra da tražena operacija nije u interesu pacijenta, tj kad nije etički prihvatljiva ili kad pacijent ima nerealna očekivanja. Smatram da je svakom estetskom hirurgu obaveza da najpre ostane lekar, a tek onda da bude hirurg, da samo na taj način planira svoje operacije, i da ne dozvoli da estetska hirurgija postane roba koja se kupuje na sniženju.
.
U svom radu trudim se da pažljivo slušam želje pacijenata i da na što bolji način na njih odgovorim. Moji pacijenti veoma cene to što sam pobornik „neoperisanog“, prirodnog izgleda, što po izlasku sa klinike njihov izgled ne privlači neželjenu pažnju, a njih čini srećnim. Veliki procenat mojih pacijentkinja npr. želi da ima grudi koje se ne prepoznaju da su silikonske, čak ni na plaži. Svuda u svetu, u trendu je prirodni izgled i najveći broj operacija koje izvršim ima takav cilj i efekat.
Upadljivi, „plastični“ izgled koji privlači pažnju medija, uz veliki broj komentara čitalaca je samo izuzetak koji estetskoj hirurgiji donosi loš publicitet.
.
Ukoliko imate pitanje ili komentar na tekst možete ga ostaviti ovde ili na poznatu e-mail adresu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.