Safety first : Kako se obeležavaju implanti

U svakoj medicinskoj proceduri važno je pravilno voditi dokumentaciju. Kad su u pitanju implanti to je od ključne važnosti jer jedino sa adekvatno obeleženim implantima možete ostvariti svoje pravo na doživotnu garanciju na njih. Zato bih o ovoj nedovoljno pominjanoj temi danas napisao par reči.

288488

.

Identifikaciona kartica implanta je najvažniji dokument koji posle operacije pacijentkinja dobija, jer se na osnovu nje može sa sigurnošću utvrditi vrsta implanta, proizvođač, sastav, njegov oblik, veličina, kao i vreme kada je on napravljen, i gde je bio isporučen. Sve ovo proizvođačima i distributerima omogućuje praćenje implanta i procenu rizika, jer im daje uvid u trajanje samog proizvoda. Svaki implant označen je jedinstvenim serijskim brojem, odštampanim na nalepnicama, tako da ne postoje dva implanta istog proizvođača sa istim brojevima (SN). Naravno, broj serije (LOT) može biti isti. Nalepnice su spakovane tako da se ne mogu iskoristiti bez otvaranja kutije, a u samom pakovanju nalazi se jedan implant, nekoliko nalepnica i garancija proizvodjača u vidu knjižice. Polytech uz to u pakovanje dodaje i „sleeve“ za lakše ubacivanje implanta tokom operacije. Niti jedan proizvođač ne pakuje uz implant i „sajzere“, već se oni posebno kupuju i takođe imaju svoje serijske brojeve.

11139744_1761791097380483_327383330_npassport

11106294_1761791000713826_161270793_n

.

Identifikaciona kartica implanta (Implant Passport) mora biti uredno popunjena i potpisana od strane hirurga, a ja insistiram i da bude overena i pečatom klinike u kojoj je operacija rađena. Karticu treba čuvati sa važnim dokumentima jer se po garanciju može doći i kroz desetak ili više godina. Podrazumeva se da se brojevi na nalepnicama podudaraju sa onima na broju kutije. Jedan savet : tražite od svog doktora kutiju sa zapakovanim implantima i fotografišite serijske brojeve na njoj. Kasnije ih uporedite sa onima na nalepnici. U današnje vreme možete se kod pojedinih proizvođača implanta posle operacije registrovati online i dobiti garanciju i na taj način, bez potrebe da nosite sa sobom karticu.

DSCF35202007mentor1scan0001-300x117

Na otpusnom pismu koje dobijate na izlasku iz bolnice posle operacije grudi moraju biti zalepljeni nalepnice sa identifikacionim brojevima implanta. Ja ih lepim najčešće na poleđini. Otpusno pismo treba čuvati u originalu, a kopije možete koristiti za kontrole ili za ostvarivanje prava na bolovanje. Na nalepnicama na otpusnoj listi i na identifikacionoj kartici mora biti obeležena i strana, leva ili desna, tako da se tačno zna koji implant se gde nalazi. Takođe, brojevi se moraju podudarati.

Ovde sam priložio par fotografija mojih otpusnih lista, onako kako ja to radim. DSCF3517 WP_20150405_07_05_00_Pro

Nadam se da sam ovim tekstom bar malo pojasnio ovu problematiku. Kad je povećavanje grudi u pitanju, najvažnije je da posle operacije budete zadovoljni, a zatim i da sva dokumentacija bude uredno urađena, da kasnije ne bi bilo zabude, pošto su implanti nešto što traje godinama. Napominjem da se ni u kom slučaju ne sme desiti da odete kući bez nalepnica, sa nalepnicama čije oznake odgovaraju veličini Vaših implanta ili čiji se brojevi ne podudaraju sa onima na kutijama od implanta. .

Za sve što Vas zanima u vezi ove ili neke druge teme možete mi se obratiti putam emaila, facebooka ili telefonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.