Šta je to … Dual plane tehnika povećanja grudi

Do pre desetak godina za povećavanje grudi korišćene su dve tehnike postavljanja implanta – subglandularna i submuskularna. Dual plane tehniku opisao je dr Tebbets, pravi „guru“ estetske hirurgije dojki. U formi pitanje/odgovor opisaću je što bolje mogu

breast

P: Šta konkretno znači „dual plane“?

O: U ovom slučaju te reči označavaju poziciju implanta, koji je svojim gornjim delom iza mišića, dok je donjim delom iza mlečne žlezde

P: Komplikovano …

O: U suštini i nije. Pogledajte crtež ispod. Na njemu se jasno vidi koji deo implanta je čime pokriven.

nontouch

P: Zašto ne bismo i dalje koristili klasične tehnike?

O: Zato što ne postoji savršena tehnika. Svaka nova opisana tehnika bolja je od prethodne i nudi poboljšanja. Konkretno, ova nudi bolji izgled i manju verovatnoću za nastanak kapsularne kontrakture.

P: Koje su onda prednosti ove tehnike?

O: Ima ih dosta, da pomenemo :

1. Manji broj komplikacija, kao što je kontraktura kapsule, koja se dešava u 1-20% žena koje su povećale grudi implantima.

2. Savršen izgled, posebno vidljiv kod mršavih pacijentkinja sa veoma malim grudima koje su ranije predstavljale hirurški problem. Gornji pol implanta pokriven je mišićima i ne može se napipati pod kožom. Donji pol ima veoma lep, skoro prirodni oblik zbog znatno bolje komplijanse mekih tkiva i, ako je korišćen anatomski implant, često se ne može ni „provaliti“ da su grudi ulepšavane.

3. Smanjena mogućnost spuštanja implanta niz zid grudnog koša tokom godina, jer mišić i fascija pridržavaju implant u poziciji.

4. Izbegava se pojava razmaknutih dojki kod devojaka koje redovno vežbaju, a koja je redovna u slučaju submuskularno postavljenih implanta.

5. Manja je šansa za palpiranje ivice implanta pod prstima

6. Nema formiranja bora (wrinkle) na gornjem polu implanta

P: Koje su mane?

O: Ne postoji konkretna mana, osim ako se izuzme duže trajanje operacije i tehnički komplikovaniji zahvat koji zahteva više iskustva.

P: Koliko traje ovakva operacija?

O: Iskusan hirurg završi je za 60-90 minuta

P: Da li su drenovi neophodni?

O: Ne, ja ih ne stavljam rutinski, već samo u izuzetnim slučajevima

P: A šta znači siontagma “non-touch, no pain” koja se sad često može pročitati

O: U hirurškoj tehnici način na koji tretirate tkiva je od posebne važnosti. Ako ih „poštujete“ i ne „zlostavljate“ tokom operacije, ako se krećete anatomskim slojevima, ako radite beskrvno i tkiva preparišete kauterom umesto prstima velika je šansa da će se pacijentkinja brzo oporaviti i sa minimalnim tegobama. Moj cilj je da svaka pacijentkinja u bolnici ostane samo jedan dan.

P: Kako se to postiže?

O: Korišćenjem posebnih instrumenata i atraumatskom tehnikom.

P: Da li atraumatska tehnika i dual plane smanjuju tegobe posle operacije

O : Da! Komplikacije i revizije su izuzetno retke i blage, ispod 1%. Sa druge strane, među devojkama, stepen satisfakcije ishodom je preko 95%, što nam je u suštini i cilj.

2 comments to “Šta je to … Dual plane tehnika povećanja grudi”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Aleksandra - 07.07.2018. Одговори

  Postovani, interesuje me da li biste mi uradili repozicioniranje polytech implanata koji su ispod zlijezde dual-plane tehnikom? Nedavno su mi ugradjeni polytrch anatomski extra high-profile implanti 535 cc ali se oni bas vide. Cak je i korekcija uradjena nakon 9 dana od prve operacije, jer se jedan implant „podvio“ (tako mi je receno). Napominjem da sam mrsavija, bavim se bodybuildingom i imam dosta viska koze od dojenja (3 djece). U dijelu popunjavanja koze ja sam prolicno zadovoljna efektom, imajuci u vidu koliko su grudi ostecene, ali ne mogu da se pomirim sa tim da se implant gore vidi i da ga svuda opipavam!
  Dakle, da li bi ste mi to korigovali, kada i po kojoj cijeni?
  Poslala bih za sad fitografije.
  Hvala unaprijed!
  Aleksandra Rakocevic

  • dr Maljkovic - 08.08.2018. Одговори

   Poštovana,

   kod svih devojaka koje puno vežbaju potrebno je veoma pedantno postaviti implante,a preporučljlivo je koristiti poliuretanske , tako da se ne mogu pomeriti, presaviti ili okrenuti.

   Naravno, možemo to uraditi , javite se kad imate vremena da uradimo pregled.

   Srdačan pozdrav,
   dr igor Maljković

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.