Velike su šanse da grešite: Šta na brusu znači 80, 85, 90? A šta su A, B, C?

  • Autor: is / kakopedija.com , časopis 24sata
Da li vas često bole ramena i glava, a vrat vam je ukočen? Možda vas muče i bolovi u leđima i loše varenje? Ukoliko vam neke od ovih stvari zvuče poznato, moguće je da nosite pogrešan brushalter.
11130545_799032266841722_2088967577_n

Originalna fotografija moje pacijentkinje koja je povećala grudi Diagon gel implantima

.
Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da 76 odsto žena nosi pogrešne brushaltere.
.
Estetski hirurg dr Igor Maljković nam je otkrio kako da izaberete adekvatan grudnjak. – Izmerite obim ispod grudi, a onda premerite i preko grudi. Ne vezujte se za konfekcijsku veličinu, već ponesite metar za merenje i uverite se na licu mesta šta vam odgovara- kaže dr. Maljković.
.
Evo koji su osnovni problemi.
.
Previše mali Bolovi u vratu, leđima, vratu i problem s držanjem su često prouzrokovani grudnjacima. Ako je brus premali, vrši pritisak na nerve, mišiće i krvne sudove oko ramena, u gornjem delu leđa i grudnog koša. To dovodi do bolova, a mogući su i konstantni trnci u rukama. Vremenom, ukoliko mali grudnjak nosite neprestano, on može da zgnječi akromiklavikularni zglob (na vrhu ramena), što utiče na pokrete i funkciju ruke uz konstantni bol. Mali brusevi mogu da izazovu i pojavu kvržica na koži, koje izlaze pošto se kopča na leđima useca u kožu.
.

Preveliki Ukoliko brushalter ne podupire grudi, može doći do problema sa držanjem, ramena mogu biti savijena u napred, čak i dok žena sedi. Ako nosite korpe C (ili još veće) koje su vam velike, grudi će padati, pritisak na dijafragmu će biti veći, što može da dovede do problema sa disanjem. Težina grudi u kombinaciji sa lošim držanjem i sedećim stilom života može da prouzrokuje i digestivne smetnje. Grudi nemaju nijedan mišić. One su sačinjene od masnoće, žlezda i mlečnih kanala i stoje zahvaljujući mreži finih ligamenata i vezivnog tkiva.

Bretele koje se usecaju u kožu Kada vam se učini da vam brushalter ne drži grudi baš najbolje, šta uradite? Verovatno samo zategnete bretele. One ne mogu da drže grudi i zapravo su najmanje važan deo grudnjaka. Suviše zategnute bretele vrše ogroman pritisak na ramena, usecaju se i vuku ramena i kičmu u napred. Glavobolje koje su u vezi sa mišićima vrata i zglobovima su sasvim izvesne. Loše žice na korpama Fišbajni koji vam se usecaju u kožu mogu da vam oštete nežno tkivo, ali i da oštete implante naposredno posle operativnog zahvata. – Žene koje su stavile silikone faktički ne moraju ni da nose brushalter, ali ako to rade, ne smeju da biraju modele sa žicom jer ona može da ošteti tkivo, a ponekada i sam implant. Trebalo bi da nabave sportske modele koji prave kompresiju- kaže doktor Maljković. Žice ne treba da osećate, a da li su dobre isprobajte tako što ćete obući brus i pritisnuti ih ka telu. Ako vam se usecaju u tkivo, treba vam veći grudnjak. Nikada nemojte nositi model na kojem je žica izletela napolje. To može ozbiljno da vas iseče.

.
Pogrešan oblik Ukoliko imate razmak između grudi i široka ramena, nosite takozvani model “balconette”, koji podiže grudi. Ako imate uska ramena i nemate razmak između grudi, nabavite model koji gura dojke jednu ka drugoj. Velike grudi je najbolje “spakovati” u grudnjak koji je napravljen od višeslojnih korpi. Grudnjaci sa umecima (punjeni) su najbolji za žene sa malim grudima. Ukoliko imate sportski grdunjak, nemojte ga nositi svaki dan van treninga jer biste mogli da imate probleme sa disanjem.
.
Vežbanje bez sportskog brusa Grudi se pomeraju od 10 do 15 cm u tri pravca dok vežbamo, pa je brushalter koji dobro podupire obavezan. – Tokom vežbanja je uvek potrebno nositi sportski grudnjak. Pogledajte Afrikanke koje ne nose brushaltere. Do 25. godine grudi im padnu do pupka – kaže doktor Igor Maljković. Postoji nekoliko tipova sportskih grudnjaka: neki guraju ka grudnom košu, što je super ako imate velike grudi, drugi podižu i drže čvrsto, što je pogodnije za žene sa manjim dojkama. Kako da pronađete pravi? Probajte – skočite nekoliko puta, i protegnite se da biste videli koji najbolje drži. .
Kako odabrati grudnjak

– Veličine koje se koriste u Srbiji su 70, 75, 80, 85, 90 i već preko veličine 90 bi vlasnica morala eventualno da sašije grudnjak, pošto je vrlo verovatno da joj ni jedan od ovih dostupnih u prodaji neće odgovarati. Ovim veličinama u evropskim merama odgovaraju veličine 32, 34, 36, 38, 40 . . .

.
– Osim ovih veličina, potrebna vam je i odgovarajuća dubina korpe. I kod ovog koraka većina žena, sasvim slučajno, greši. Dubine korpi su A, B, C i D (mada ima i većih).
.
– Najpre odredite veličinu – metrom izmerite obim tik ispod grudi. Upišite i uporedite sa tabelom. Zatim izmerite obim preko grudi (za dubinu korpi), upišite i na osnovu razlike između ova dva obima utvrdite koja vam korpa odgovara:
1. ako je obim preko grudi veći od opsega ispod grudi za 12-14 cm, odaberite A korpu,
2. ako je obim preko grudi veći od opsega ispod grudi za 14-16 cm, odaberite B korpu,
3. ako je obim preko grudi veći od opsega ispod grudi za 16-18 cm, odaberite C korpu,
4. ako je obim preko grudi veći od opsega ispod grudi za 18-20 cm, odaberite D korpu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.