Da li je liposukcija korisna ?

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Liposukcija je dobro poznata i efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva. Toliko je efikasna da je teško u sali odupreti se želji da se ukloni “još malo” i da se ostane u granicama bezbednog rada. Iako liposukcija nije tehnika smanjenja težine, već korekcije konture tela postavlja se pitanje da li uklanjanje velike količine masnog tkiva ima  povoljan efekat na metabolizam i ukupno zdravlje.

Početkom ovog meseca to pitanje razmatrano je u uticajnom stručnom časopisu “Annals of Plastic Surgery”. Autori su u studiji obradili preko 350 pacijenata kojima je u estetskim operacijama uklanjano preko 3500 ml masnog tkiva. Pratili su njihove laboratorijske parametre, faktore rizika za nastanak srčanih oboljenja, insulinsku rezistenciju i parametre inflamacije. Rezultati su zanimljivi. Sem popravljanja izgleda i smanjivanja indeksa telesne mase, što je očekivano, kod određenog broja pacijenata uočeno je smanjenje povišenog nivoa lošeg, LDL, holesterola za 0,2mmol/l i povećanje osetljivosti tkiva za insulin, što se smatra dobrim pokazateljima. Skoro svi pacijenti imali su sniženje krvnog pritiska u ranoj fazi a određeni procenat je imao i u dužem periodu posle operacije niže pritisak nego pre. Količina drugih medijatora zapaljenja koji se analiziraju u krvi bila je takođe smanjena, kao i čuvenog TNF-alfa koji je značajan u genezi mnogih autoimunih bolesti.
.
 Pitanje koje ostaje je da li liposukcijom možemo poraviti zdravlje. Da li uklanjanje metabolički visoko aktivnog masnog tkiva popravlja samo privremeno određene laboratorijske analize ili je i dugoročno korisno. Iako su pojedini nalazi ohrabrujući, neke od promene su relativno male. Činjenica da u ranoj fazi postoji smanjenje nivoa holesterola, pritiska i povećanje iskorišćenosti insulina daje nam nadu da očekujemo da ćemo jednom moći da konstatujemo da liposukcija i dugoročno može smanjiti rizike za oboljenja srca i krvnih sudova. Svakako će biti potrebno još praćenja i studija pre nego što nešto tako sa sigurnošću kažemo.
.
U ovom trenutku sa potpunom sigurnošću možemo reći da liposukcija bitno menja izgled tela i da je nezamenljivo oruđe u estetskoj hirurgiji.
.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete mi se obratiti putem emaila, Facebooka, Instagrama, Vibera …

2 comments to “Da li je liposukcija korisna ?”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Bojana - 21.12.2017. Reply

    Postovani, veoma korisna informacije. Hvala puno. Puno pozdrava

    • dr maljkovic - 21.12.2017. Reply

      Hvala na odvojenom vremenu i komentaru. Puno pozdrava, dr Igor

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.