Fat Injection Grafting to the Breast – Safety and Effectiveness

Godinama smo masno tkivo smatrali energetskom rezervom koja često kvari izgled tela, ali sa razvojem tehnika liposukcije i transfera masnih ćelija upotreba ovog tkiva u različitim estetskim intervencijama se proširila poput šumskog požara.

Osim lica, koji je relativno mala regija po pitanju volumena za lipotransfer, grudi i zadnjica su glavne regije na kojima se vrši transplantacija masnih ćelija. Naravno, grudi su jedinstvene, najpre jer su parni organ, a zatim i što vrlo dobro znamo koliko dobro izgledaju posle povećavanja i preoblikovanja silikonskim implantima.

Pa, postavlja se pitanje, zašto onda još uvek koristimo silikone, a ne prebacujemo jednostavno masne ćelije sa stomaka, gde ih je puno i gde nam nisu potrebne, u grudi, gde bi mogle lepo da posluže.

Odgovor nije baš lak, ni kratak, ali treba znati da tkiva dojke nisu “voljna” da prihvate nove ćelije. Ako se transfer masti obavi u površnom sloju, veliki broj ćelija neće preživeti, dok su grudni mišići toliko čvrsti da ne dozvoljavaju ubacivanje velike količine masti. Takođe, tokom postupka ne smeju se praviti “jezerca” od ćelija, već se one moraju slagati u tanke linije. Zbog svega toka mišići se moraju pripremiti, “razmekšati” posebnom tehnikom nošenja vakuumskog aparata koji će razvući mišićne ćelije i omogućiti ima da prime više masnog tkiva. No, taj proces traje … nekad 30 nekad i 60 dana. A transfer masnig ćelija nekad (skoro uvek) mora biti ponavljan, kako zbog postizanja simetrije, tako i zbog onog famoznog preživljavanja ćelija koje može biti različito na levoj i desnoj dojci i koje će dovesti do asimetrije ili konturnih deformiteta.

Takođe, zbog potencijalne količine tkiva koja treba biti preneta mnoge žene nisu kandidati za lipotransfer, bilo zbog oblika grudnog koša ili oblika i veličine dojki koje ima.

Današnje klinički rad i rezultati koje postižemo pokazuju da transfer masnog tkiva može biti veoma uspešan u određenom procentu visoko motivisanih i pravilno odabranih pacijentkinja kod kojih je u pitanju malo povećanje dojki ili korekcija manjih deformiteta.

Pitanje na koje još uvek nemamo odgovor je da li matične ćelije iz masnog tkiva prenete u dojku utiču na češće pojavljivanje karcinoma dojke i da li otežavaju ranu dijagnostiku istog.

Injekcije masnog tkiva još uvek su “u pelenama” i tek su prohodale. Svakako zahtevaju mnogo istraživanja i usavršavanja da bi mogle davati konstatno dobre rezultate, a uz to ostaje kao kritični faktor selekcija pacijenata. Iz tog razloga injekcije masnog tkiva treba posmatrati kao dopunu, kao sredstvo kojim možemo korigovati manje nepravilnosti na dojkama, bilo one koje zaostaju posle uklanjanja malih tumora ili, u retkim slučajevima, kada se radi mastopeksija ili augmentacija i kada je potrebno samo malo popraviti konturu dojke. Za sve ostale slučajeve, za sve one koje bi želele povećanje grudi sad i ovde, tu su silikonski implanti. Njih ima, po mojim nekim procenama bar oko 1000 modela na tržištu, i za svakog se može naći pravi.

Ukoliko imate još pitanja, slobodno mi se obratite putem e-maila igormaljkovic@yahoo.com ili putem FB stranice.

2 comments to “Fat Injection Grafting to the Breast – Safety and Effectiveness”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Melani Maric - 26.04.2019. Reply

  Postovani

  Htela bi da nadopunim grudim sa lipofilling. Pre godinu dana sam stavila silikone ali mi oblik neodgovara pa bi malo nadopunila da to lepse izgleda. Moje pitanje je dali se placa puna cena ili je to po ml masnog tkiva?

  Pozdrav

  Melani Maric

  • dr Maljkovic - 10.05.2019. Reply

   Poštovana,

   cena dodavanja masnog tkiva posle povećanja je oko 1200-1600e i zaviosi od količine masnog tkiva i od pozicije implante.

   Ukoliko je implant iznad mišića veoma smo ograničeni volumenom koji možemo dodati, a postoji i mogućnost da dodje do oštećenja implanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.