Koliko traje Brazilski lift?

Standarno pitanje koje se postavlja kod Brazilskog povećavanja zadnjice, kao i kod svih drugih procedura koje zahtevaju liposukciju i transfer masnog tkiva je koliko će dugo trajati efekti zahvata. Prema prezentovanim publikacijama i mom iskustvu, fat graft je trajan, ali i pored toga postoje situacije u kojima se lipotransfer ponavlja.

zadnjica

Šta je sve potrebno da bi operacija uspela :
1. Masno tkivo mora biti pravilno aspirirano. Ne smeju se koristiti bilo kakve druge tehnike liposukcije sem manuelne, a vakuum mora biti veoma nizak, da bi se ćelije masnog tkiva što manje oštetile. Taj vakuum se postiže špricem, ili se aspirator podesi tako da radi sa minimumom snage. Sama aspiracija traje gotovo 2 sata.
 .
2. Masno tkivo se mora pravilno obraditi i čuvati.  Potrebno je odvojiti tečnost, krv i oštećene ćelije od masnog tkiva. To radimo centrifugiranjem ili, češće, samim dekantovanjem. Jednostavno, ostavimo tkivo u špricu i čekamo (i čekamo) da se odvoje tečnosti od živih ćelija. Nakon toga ubacujemo praktično samo žive ćelije u tkivo.
.
3. Tkiva mora biti dovoljno. Najbolji rezultati postižu se kad imamo bar 1500-2500ml aspiriranog tkiva i kad od te količine ostane 2×450 ml kvalitetnog masnog tkiva. Ukoliko se liposukcijom dobije manje od 1500 ml, zbog nedovoljne količine tkiva za tansfer teško se može očekivati drastično poboljšanje.
 .
4. Masno tkivo mora biti pravilo ubrizgano. Otprilike kao kad se biljke seju. Na jednom mestu ne sme biti puno „semenki“ jer se koren neće pojaviti iz svake. U našem slučaju ćelije masnog tkiva neće biti u kontaktu sa krvnim sudovima i pregladneće pre nego što kiseonik i hrana stignu do njih. Iz tog razloga masno tkivo ubrizgavamo malim kanilama, i u malim količinama. I to ponavljamo mnogo puta. To je jedan spor proces i ne može se obaviti za manje od 60 minuta. Iz tog razloga ovaj zahvat traje 3-4 sata. Jednostavno – mora biti tako.
.
5. Masno tkivo treba negovati i paziti u postoperativnom periodu! Svojim pacijentima strogo zabranjujem sedenje u prve tri nedelje nakon operacije. Dozvoljeno je lagano kretane i ležanje, na bokovima i stomaku. Sem sedenja koje smanjuje dotok krvi i težina tela pritiska fragilne ćelije koje tada odumiru. Treba izbegavati i fizičke napore, ples ili trčanje, jer zbog aktivnosti mišića veze ćelija masnog tkiva i krvnih sudova propadaju.  Takodje, pušenje je strogo zabranjeno jer veoma loše utiče na preživljavanje masnih ćelija.  Obavezno je nošenje kompresivne odeće, a u zavisnosti od količine tkiva biramo midere sa dodatnom kompresijom ili sa vrlo malo kompresije na zadnjici. Obično se 30-50% tkiva resorbuje i zbog toga planski ubaciujemo više tkiva nego što je potrebno, a po potrebi može se i ceo postupak ponoviti.
.
ZAKLJUČAK: tranfer masnog tkiva je trajno rešenje, kad se radi pravilno i kada se pacijent strogo pridržava uputstava u postoperativnom periodu.  U današnjim uslovima brzog života najčešći razlog „neuspešne“ operacije je nepridržavanje uputstava, odnosno prerano sedenje i pušenje što dovodi do gubitka masnog tkiva i povećane resorpcije ćelija. Masno tkivo nije implant, ono mora imati svoj period prihvatanja i ako se to ispoštuje sve će biti kako treba i izgled će biti zadovoljavajući. U protivnom može doći do brze resorpcije i nezadovoljstva izgledom. Iz tog razloga, ako nemate bar tri nedelje za oporavak nemojte se upuštati u ovu proceduru.

4 comments to “Koliko traje Brazilski lift?”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Irema - 03.06.2018. Одговори

  Dobar dan. Da li se prilikom pregleda da utvrditi da će biti dovoljno masnog tkiva da bi brazilski efekat bio uspešam?

  • dr Maljkovic - 03.06.2018. Одговори

   Poštovana,

   obično se tokom pregleda može utvrditi okvirna količina masnog tkiva koja će biti liposukcijom dobijena.

   • Suzana poprzenovic - 26.12.2019. Одговори

    Dobar dan,da li je moguce izvesti povecanje grudi i podizanje (sa silikonom),ujedno i brasilsku liposukciju zajedno.?

    • dr Maljkovic - 02.01.2020. Одговори

     Poštovana,

     tehnički to moze biti uradjeno, ali će ležanje na ledjima pokvariti izgled povećane zadnjice, tj rezultat BBL-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.