Operacija nosa … pitanja iz ordinacije

Rinoplastika se sa pravom smatra najkomplikovanijom estetskom operacijom. Zbog centralnog mesta na licu nos je uvek fokus pažnje i njegove nepravilnosti nije moguće prikriti. Kako Barbara Streisend nije više aktuelna, a i operisala je nos, devojke danas žele mali i savršen nos. Operacijom se nos uglavnom smanjuje, modeluje i dovodi u sklad sa ostatkom lica.

Ova pitanja se nekako uvek čuju na pregledu, mada ću rado odgovoriti i na sva druga, poslata na mail, FB ili ovde…

„Šta se sve može izmeniti na nosu?“ često me pitaju pacijenti i ja krenem da nabrajam – veličina nosa, njegova dužina od korena do vrha, širina nozdrva i celog nosa, profil nosa, vrh nosa (tzv „loptica“), asimetrije, ddevijacije nosa i nosne pregrade. Broj kombinacija je neverovatan, kao i broj parametara koji utiču na definitivni izgled. Iz tog razloga ovu operaciju treba poveriti samo estetskom hirurgu koji dobro zna kako da do željenog izgleda stigne, a koji se usudi i da predloži neke izmene koje pacijent sam nije primetio.

„Zašto to želite da uradite?“ – pitanje je koje ja postavljam. Nos se ne operiše zbog momka, devojke, ili nekog trećeg. To je ozbiljan zahvat koji treba uvek samo zbog sebe raditi. Činjenica je da se mnogi ljudi osećaju loše zbog nesrazmernog nosa i da žele da ga promene, a ta promena je toliko velika da ponekad zahteva i promenu ličnih dokumenata, na zadovoljstvo pacijenta.

„Šta želite da promenite na nosu?“ – najvažnije je pitanje u našoj priči. Kod operacije nosa svi imaju istu želju- nos u srazmeri sa licem, kao što je još veliki Leonardo definisao. Put do tog izgleda je za svakog pacijenta različit. Potrebno je uraditi fotografijsanje i veoma pažljivu preoperativnu analizu, sa brojnim kalkulacijama. Sagledava se položaj korena nosa, visina nosa, širina, profil, oblik i položaj vrha, rskavice, tip i debljina kože, sklad sa bradom i ostatkom lica… Obično se uklanja grba, nos malko skraćuje, sužava, menja se položaj i veličina vrha, kao i veliki broj drugih „sitnica“. Ovo je operacija u kojoj je dobar plan obavezan, a izvođenje – pa podrazumeva se da mora biti savršeno.

„Doktore, zašto moram imati ožiljak na nosu?“ – pošto sam usvojio operativnu tehniku Rollin Daniela ja radim otvorenu operaciju nosa. Ožiljak je minimalan i skoro nevidljiv, a rezultati neuporedivo bolji od onih koji se postižu zatvorenom tehnikom. Nekad smo bili prijatno iznenađeni kad neki nos „uspe“ i bude lep posle operacije. Danas je to pravilo i apsolutni imperativ, i sada pažljivo planiramo i potpuno drugačije izvodimo operaciju.

„Kad ću videti svoj nos?“ – obično tek posle mesec dana pacijent stiče prvi utisak o izgledu nosa, ali pravi izgled se lagano pojavljuje tokom cele prve godine, koliko zaostaju suptilne promene na vrhu nosa. Naravno, operator može već u trenutku skidanja gipsa da zna da li je sve na mestu ili ne.

„Da li sve to vredi raditi?“ – pitanje pacijenti sebi postavljaju pre operacije. Ovo je jedino pitanje na koje odgovor ne dajem ja, već im dođe sam, i to prilično brzo…

Kao i uvek, možete me kontaktirati telefonom, +381 64 333 0040, e-mailom igormaljkovic@yahoo.com ili na FB adresu http://www.facebook.com/igor.maljkovic.5

4 comments to “Operacija nosa … pitanja iz ordinacije”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Milica - 20.09.2012. Одговори

  interesuje me cena operacije nosa? hvala..

  • drmaljkovic - 21.09.2012. Одговори

   Milice, cena otvorene rinoplastike sa osteotomijama, opisane u tekstu je okvirno 1400€, može biti manja ili veća u zavisnosti od kompleksnosti operacije.
   Hvala na interesovanju.

 2. milena stojkovic - 18.08.2012. Одговори

  Molim Vas da mi pošaljete broj telefona na koji bi mogla da se raspitam o zakazivanju i pregledu radi ugradnje inplantata u grudi!Unapred hvala Milena Stojković,Beograd.Pozdrav!

  Date: Fri, 17 Aug 2012 15:36:02 +0000
  To: milstojkovic@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.